Αλί Χαμενεΐ: Εμφανίστηκε με το όπλο παρά πόδα – Νόμιμες οι επιθέσεις του Ιράν και της Χαμάς στο Ισραήλ

56

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση θέλησε να στείλει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για αυτό και επέλεξε σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση να ηγηθεί σήμερα 4/10/2024 της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής και να εκφωνήσει κήρυγμα.

Ο Χαμενεΐ υποστήριξε πως όλα τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό, το Ισραήλ.

Μιλώντας στα φαρσί και στα αραβικά, τόνισε ότι η πολιτική που υιοθετεί «ο εχθρός» έχει στόχο «να προκαλέσει τη διχόνοια και την ανταρσία, να δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των μουσουλμάνων», ωστόσο τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι κοινός».

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν δικαιολόγησε όχι μόνον την επίθεση της χώρας του κατά του Ισραήλ, αλλά και την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, τις οπoίες χαρακτήρισε νόμιμες.

«Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε ο Χαμενεΐ. Έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ» και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».


Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν επίσης να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Αυτή ήταν «η μικρότερη» απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η Τεχεράνη στο Ισραήλ, εκτίμησε ο Χαμενεΐ.

Τονίζοντας ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους», ο Χαμενεΐ – στο πρώτο του διάγγελμα μετά από σχεδόν πέντε χρόνια – θέλησε να προκαταλάβει τα αντίποινα του Τελ Αβίβ λέγοντας: «Δεν θα καθυστερήσουμε, ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον αγιατολάχ, η μάχη της Χεζμπολάχ, η οποία από τον Οκτώβριο του 2023 εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του βόρειου Ισραήλ, προσφέρει «ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή».

Το Ισραήλ «δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά» το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Η Χεζμπολάχ, υπερασπιζόμενη τη Γάζα (…) και πλήττοντας το σφετεριστικό και τυραννικό καθεστώς προσέφερε (…) ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή και σε όλο τον ισλαμικό κόσμο», τόνισε.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το διάγγελμά του ο Χαμενεΐ είχε στο πλευρό του ένα τυφέκιο SVD, ρωσικής κατασκευής.

Κατά την ισλαμική παράδοση, ο θρησκευτικός ηγέτης στην προσευχή της Παρασκευής φέρει ένα ξίφος. Όμως το ξίφος αντικαταστάθηκε από το τουφέκι, που συμβολίζει την απόλυτη εξουσία του θρησκευτικού ηγέτη και με αυτό τον τρόπο στέλνει μήνυμα ισχύος στο Ισραήλ και τη Δύση.

Πηγή: OnAlert.GR