Ιταλία: Σχεδόν 300 λαθρομετανάστες έφτασαν στην Λαμπεντούζα την περασμένη νύχτα

110

Διακόσιοι ενενήντα έξι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στο νησί της Λαμπεντούζα την περασμένη νύχτα. Παράλληλα, κατά την χθεσινή ημέρα, οι αφίξεις, στο μικρό αυτό νησί νότια της Σικελίας, ήταν 487.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, τα περισσότερα πλεούμενα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Σφαξ της Τυνησίας και από την Ζουάρα και την Σαμπράτα της Λιβύης.

Η Ιταλία στέλνει τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία

Εκατοντάδες κοντέινερ πίσω από ψηλούς φράκτες με σιδηροπλέγματα, στο Σεντζίν και το Γκιαντέρ στη Βόρεια Αλβανία, είναι πλέον πανέτοιμα για τη φιλοξενία των πρώτων παράτυπων μεταναστών που θα περισυλλέξει αυτή τη βδομάδα το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε προχθές ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Εντεκα μήνες αφότου η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, επισφράγισε με μια θερμή χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό της, Εντι Ράμα, την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη δημιουργία στην Αλβανία δύο κλειστών κέντρων ταυτοποίησης και κράτησης μεταναστών που διασώζονται από σαπιοκάραβα που πλέουν προς την Ιταλία, όλα είναι έτοιμα.

«Δεν τους ξεφορτωνόμαστε, τους βοηθάμε, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους διακινητές», απαντά ο Πιαντεντόζι στις επικρίσεις της ιταλικής αντιπολίτευσης και ΜΚΟ για το νέο μοντέλο διαχείρισης παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Είναι η πρώτη φορά που, εντός της Γηραιάς Ηπείρου, σε χώρα μη-μέλος της Ε.Ε. θα μεταφέρονται χιλιάδες άνθρωποι που διασώζονται καθώς επιχειρούν να φτάσουν στα παράλια της Ιταλίας. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αν και δεν το δηλώνουν ανοιχτά, θα παρατηρούν τους επόμενους μήνες αν το ιταλο-αλβανικό πείραμα στεφθεί με επιτυχία και μειωθούν οι ροές στην Αδριατική μήπως το αντιγράψουν, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Τα κέντρα κράτησης στο Γκιαντέρ και το Σεντζίν, με χωρητικότητα 3.000 κλινών, θα λειτουργούν υπό ιταλική διοίκηση με περίπου 500 άτομα προσωπικό. Στόχος είναι να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλουν οι φιλοξενούμενοι εντός 28 ημερών.

Οσοι λαμβάνουν θετική απάντηση θα μεταφέρονται στην Ιταλία. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, οι παράτυποι μετανάστες θα επαναπατρίζονται. Η Ρώμη εκτιμά πως στην Αλβανία θα εξετάζονται περίπου 36.000 αιτήματα ασύλου ετησίως.

Η ιταλική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως η πλειοψηφία των αφίξεων τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία είναι μετανάστες από την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές και όχι πρόσφυγες.

Η κατασκευή των δύο κέντρων κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ και για τη λειτουργία τους επί μια 5ετία, βάσει της συμφωνίας, οι Ιταλοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντιπολίτευση στην Ιταλία φωνάζει πως ο λογαριασμός θα ήταν μικρότερος αν «αντί για εξαγωγή μεταναστών σε κοντέινερ που ακόμη δεν έχουν όλα φως, νερό, τηλέφωνο επενδύονταν κονδύλια στην καλύτερη υποδοχή τους στην Ιταλία».