Νέο επεισόδιο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας κατόπιν καταγγελίας για παραβίαση των συνόρων

56

Στο σημείο ελέγχου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, άγνωστοι παραβίασαν τη διαχωριστική γραμμή.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι η πρόκληση έγινε στο σημείο ελέγχου Merdare.

Στις 14 Οκτωβρίου, στο δείπνο, η διαχωριστική γραμμή παραβιάστηκε από ένα SUV Land-Rover, το οποίο εισήλθε από τη σερβική πλευρά.

«Υπήρχαν τέσσερα μέλη της σερβικής χωροφυλακής, τα οποία ήταν εκεί για περίπου 10 λεπτά», δήλωσε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή με στόχο να προκαλέσουν ή να «δημιουργήσουν οποιοδήποτε επεισόδιο».

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ζητά από τους αρμόδιους διεθνείς φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού των συμφωνιών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια γενικά», ανέφερε η επίσημη δήλωση.

Όλα τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας άνοιξαν ξανά μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος του αποκλεισμού από Σέρβους ακτιβιστές.

Η επαναλειτουργία των συνοριακών σημείων διέλευσης ήρθε αφότου οι σερβικές ενώσεις άρουν όλους τους αποκλεισμούς που είχαν στηθεί για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με το σερβικό σύνταγμα, το έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου είναι μέρος της Σερβίας – είναι η Αυτόνομη Περιφέρεια Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, αλλά στην πραγματικότητα το Κοσσυφοπέδιο δεν ελέγχεται από τις σερβικές αρχές.

Screenshot_3-26_1.jpgΜε φόντο τον πόλεμο στα Βαλκάνια, ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου ξέσπασε το 1998 μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Τον Μάρτιο του 1999, οι χώρες του ΝΑΤΟ παρενέβησαν στη σύγκρουση.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου, η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Πηγή: bankingnews.gr