Πανωλεθρία για τον Ερντογάν: Έχασε και την Κωνσταντινούπολη

180

«Πύρρειος» αποδείχθηκε η νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν τα αποτελέσματα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στο 99,69% της καταμέτρησης δείχνουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου να προηγείται με 48,80% και 27.000 ψήφους.

 Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Σε μία σπάνια κίνηση αυτοκριτικής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα δυσαρέσκειας των εκλογών. Παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έχασε σε κάποιους δήμους και ετοιμάζει νέο οικονομικό σχέδιο. 

«Εμείς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βγήκαμε από αυτές τις εκλογές ως το πρώτο κόμμα με πλειοψηφία. Με όρους συμμαχιών εμείς μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ήρθαμε επίσης πρώτοι. Εμείς χάσαμε κάποιους δήμους», είπε από την Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα αποδεχθούμε ότι κερδίσαμε τις καρδιές του λαού μας στα μέρη που κερδίσαμε αλλά δεν ήμασταν αρκετά επιτυχημένοι στα μέρη που χάσαμε. Θα αποφασίσουμε το σχέδιο ενεργειών μας αναλόγως», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.