Άσαντ: Αναθεωρεί τον νόμο που μπλόκαρε την επιστροφή σύρων προσφύγων

193

Η τροποποίηση δίνει στους ενδιαφερόμενους προθεσμία ενός έτους ώστε να δηλώσουν τα ακίνητα που κατείχαν στις ερειπωμένες οικιστικές ζώνες που θα ανοικοδομηθούν μετά τον πόλεμο, ενώ η αρχική έκδοση του Νόμου 10 έδινε περιθώριο μόλις ενός μηνός.

Η σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί και από συγγενείς των προσφύγων ή από πληρεξούσιους, σύμφωνα με το κείμενο του τροποποιητικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κρατικού πρακτορείου SANA.

Πολλά κράτη, ανάμεσά τους η Ελλάδα, και φιλανθρωπικές οργανώσεις είχαν επικρίνει την αρχική έκδοση του νόμου της Δαμασκού.

Αιχμή της κριτικής ήταν ότι τα αρχικά μέτρα αποθάρρυναν την επιστροφή σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, καθώς τους στερούσαν το δικαίωμα στα σπίτια που είχαν υποχρεωθεί να αφήσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνταν η πιθανότητα επιστροφής σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες ή στην Ευρώπη.

Και η αναθεωρημένη έκδοση προβλέπει πως εάν οι πρόσφυγες δεν δηλώσουν εγκαίρως την περιουσία τους στις «ζώνες ανακατασκευής» οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν τα οικόπεδα.

Πηγή skai.gr