SZ: «Το λυκόφως της καγκελαρίου»

206

Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει σχόλιό της «Το λυκόφως της καγκελαρίου» και σημειώνει: «Η νίκη του Ραλφ Μπρινκχάους δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για τομή στην πρωθυπουργία της Μέρκελ διότι δεν τάχθηκε μόνο υπέρ της υποψηφιότητας Κάουντερ, αλλά και τη στήριξε δημόσια και σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Όμως οι περισσότεροι βουλευτές δεν άκουσαν την καγκελάριο. Πρόκειται για ταπείνωση τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, που κι αυτός στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα Κάουντερ. Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να κυβερνά σαν μην συνέβη τίποτα. Η καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει την αυτονομία της Κ.Ο. Όμως εν τέλει η απόφαση των συντηρητικών βουλευτών ήταν απόφαση κατά της καγκελαρίου».

Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει σε σχόλιό της ότι «με την καταψήφιση του μέχρι πρότινος αρχηγού της Κ.Ο. η Χριστιανική Ένωση προετοιμάζεται για την μετά Μέρκελ εποχή. Η εξέγερση της Κ.Ο. κατά του εκλεκτού της καγκελαρίου είναι σαφής ένδειξη ότι εξουσία της φθίνει. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που έκανε ο Φόλκερ Κάουντερ ήταν να διασφαλίζει πλειοψηφίες. Ο νεοεκλεγείς Ραλφ Μπρινκχάους υποσχέθηκε ωστόσο στους βουλευτές ότι η Κ.Ο. θα πάψει να επικυρώνει μόνο όσα αποφασίζουν οι αρχηγοί της παράταξης και ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την κυβέρνηση. Και προφανώς οι βουλευτές πείστηκαν».

FAZ: «Ναι στον διάλογο με τον Ερντογάν»

Μια μέρα πριν την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της: «Η Γερμανία έχει συμφέρον από μια ισχυρή Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εργαλεία για να βγάλει μια οικονομία 80 εκ. από το τέλμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα έτσι ώστε γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Τουρκία. Όμως η κρίση στην Τουρκία δεν επιλύεται μόνο με ξένα κεφάλαια. Η Τουρκία χρειάζεται και ένα ισχυρό στήριγμα στο εξωτερικό. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ΕΕ. Όταν η Τουρκία ξεκινούσε τη διαδικασία αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου η χώρα άνθησε. Είναι στο χέρι της Άγκυρας να συνεχίσει στον δρόμο που είχε ξεκινήσει κάποτε, για παράδειγμα στη δημιουργία κράτους δικαίου. Η Γερμανία μπορεί να εκδηλώσει δημόσια την στήριξή της στην Τουρκία. Όμως η Άγκυρα είναι εκείνη που πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί η κρίση».

Πηγή DW