Συζήτηση για το μέλλον του συνταξιοδοτικού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

212

Επίκαιρη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων και την ενίσχυση των δημόσιων και καθολικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης έλαβε χώρα κατά τη τρέχουσα Σύνοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν δημόσιες συντάξεις, καθώς η σύνταξη δεν θα πρέπει να ισοδυναμεί με φτώχια και κοινωνικά επιδόματα και κατά συνέπεια οι συνταξιούχοι να υποχρεούνται να συνεχίζουν να δουλεύουν, ήταν το γενικό στίγμα που έδωσαν οι ευρωβουλευτές.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης των συντάξεων, λέγοντας πως η σύνταξη δεν είναι κάποιο δώρο, αλλά αποτέλεσμα εισφορών των εργαζομένων και κατά συνέπεια δικαίωμα τους. Άλλο επιχείρημα κατά της όποιας ιδιωτικοποίησης των συντάξεων ήταν και η κατά συνέπεια απόκλιση των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων της κοινωνίας όπως π.χ. οι ανάπηροι.

Πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα και επάρκεια στα ασφαλιστικά συστήματα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι πέραν της σταθερότητας και της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισής, αναφέρθηκαν επίσης στη τροφοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ άλλων με την εξασφάλιση υψηλότερης γεννητικότητας συνάμα και της καταπολέμησης της ανεργίας ώστε να υπάρχει ροή εισφορών.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές τόνισαν ότι το θέμα των συντάξεων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε ευρωπαϊκή διάσταση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ