Μόσχα: Η Ουάσιγκτον πίσω από τις απελάσεις Ρώσων από Ελλάδα

191

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με το Reuters κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον είναι πίσω από την αντι-ρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο σχετικά με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Οι ΗΠΑ στήριξαν ανοικτά τις δράσεις αυτές σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Interfax, η Μόσχα βάζει στον «πάγο» τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Η προεργασία για την επίσκεψη έχει σταματήσει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο αξιωματούχο της ρωσικής διπλωματίας. Η αξιωματούχος αναφέρει ότι προς το παρόν δεν είναι ορατό πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, ωστόσο, δεν κάνει λόγο για ακύρωση.

Η Αθήνα αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν ενέργειες για παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό. Την απόφαση στηρίζουν οι ΗΠΑ