Ιταλία: Προς νέες εκλογές σε κλίμα πόλωσης

217

Τεταμένο είναι το πολιτικό κλίμα στη Ρώμη μετά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια ετοιμάζονται ήδη για τις πρόωρες εκλογές, που φαντάζουν πλέον αναπόφευκτες.

Η Ιταλία προσπαθεί να καταλάβει που θα την οδηγήσουν οι εξελίξεις, με δεδομένα που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει μέχρι πριν λίγες ημέρες. 

Η κυβερνητική συνεργασία της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια μπλόκαρε την τελευταία στιγμή και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (θα την στηρίξει μόνον η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος) και ότι  θα πρέπει να ετοιμάσει. υποχρεωτικά την νέα προσφυγή στις κάλπες. Οι νέες εκλογές θα γίνουν  πιθανώς στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά τα Πέντε Αστέρια κάνουν αναφορά ακόμη και στον Αύγουστο.

Το πολιτικό κλίμα παραμένει πάντως εμφανώς τεταμένο. Τα Πέντε Αστέρια ετοιμάζουν συγκέντρωση στην Ρώμη στις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η αβασίλευτη Δημοκρατία.

Η θέση τους είναι ότι μετά τις εξελίξεις της περασμένης Κυριακής «η ιταλική Δημοκρατία λαβώθηκε».

Στην κινητοποίηση αναμένεται να λάβει μέρος και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει να ανήκει στην κεντροδεξιά συμμαχία (μαζί με την Φόρτσα Ιτάλια) ή αν θα υπογράψει προεκλογική συνεργασία με το κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο. 

Ο καθηγητής Πάολο Σαβόνα στο μεταξύ δήλωσε ότι «υπέστη σοβαρή αδικία από τον Ματαρέλα», ο οποίος προέβαλε το γνωστό βέτο για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σαβόνα τόνισε ότι δεν ήθελε να βγάλει την χώρα από το ευρώ, αλλά να προσπαθήσει να πετύχει καλύτερους όρους για την Ιταλία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο καθηγητής αυτός με καταγωγή από την Σαρδηνία θα είναι ωστόσο υποψήφιος με την Λέγκα στις επόμενες εκλογές.

Η Ιταλία ουσιαστικά ετοιμάζεται να περάσει όλο το καλοκαίρ, μέσα σε συνεχές προεκλογικό κλίμα. Και να χωριστεί σε δυο κυρίως, ομάδες: τους υπερασπιστές του προέδρου της Δημοκρατίας και τους οπαδούς της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, που θέλουν ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας.

Πηγή DW