Ουγγαρία: Τρίτη θητεία για τον Όρμπαν

252

Ο Βίκτορ Όρμπαν ενισχύθηκε μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του χθες Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, γεγονός που θα του επιτρέψει να συνεχίσει και να εδραιώσει τη συγκέντρωση των εξουσιών και τις αντιπαραθέσεις του με την ΕΕ.

Η επιτυχία ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη είναι άνευ προηγουμένου: με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια καταμετρημένα και έπειτα από την έντονη κινητοποίηση των ψηφοφόρων του το Φιντές συγκέντρωσε το 48,8% των ψήφων έχοντας προβάδισμα σχεδόν 30 μονάδων από το Γιόμπικ, το ακροδεξιό κόμμα. 

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι το Φιντές συγκεντρώνει 133 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 199 και άρα ξανά την υπερπλειοψηφία, όπως και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 και το 2014, κάτι που θα του επιτρέψει να μπορεί να περνά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα είναι πορτοκαλί», το χρώμα του Φιντές, ανέφερε στην πρώτη του σελίδα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το Index.hu, ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Ουγγαρίας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν βιάστηκαν να συγχαρούν τον 54χρονο Όρμπαν, ο εθνικιστικός λόγος του οποίου κατά «της μεταναστευτικής εισβολής», της πολυπολιτισμικότητας και της φερόμενης παρέμβασης «των Βρυξελλών» αποτελούν σπαζοκεφαλιά για κάποια κράτη μέλη της ΕΕ.

Όμως ο Όρμπαν δεν είναι μόνος. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός που το 2015 ύψωσε έναν φράχτη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των προσφύγων, τους οποίους παρομοιάζει με «τρομοκράτες», εμφανίζεται ενδυναμωμένος από τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής πολλών ευρωπαϊκών χωρών.