Βιβλική καταστροφή στην Κρήτη

221

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τις τελευταίες ώρες την Κρήτη η οποία πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό πολιτών σε αυτοκίνητα αλλά και πλήθος σοβαρών υλικών ζημιών, όπως την κατάρρευση των γεφυρών Κερίτη και Πλατανιά στον νομό Χανίων.

Οι εικόνες στα Χανιά είναι, σύμφωνα με κατοίκους, «πραγματικά εικόνες αποκάλυψης», καθώς σημειώνονται κατολισθήσεις και έχουν πέσει στο οδόστρωμα τεράστια κομμάτια βράχων.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ολόκληρα χωριά «πνίγηκαν» στα λασπόνερα και έμειναν χωρίς ρεύμα. Γέφυρες κατέρρευσαν, ανάμεσά τους και η ιστορική του ποταμού Κερίτη, που είχε χτιστεί το 1908 και έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο, βράχοι αποκολλήθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν σε σπίτια και σε αυτοκίνητα, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν, αφού το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και οι οικισμοί έχουν αποκοπεί.

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

Κομμένος στα δύο ο Πλατανιάς 

Πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής και κινδύνου από την ορμή του Τυφλού ποταμού Ανατολικά της Κισάμου.

Στην Ποταμίδα πλημμύρισαν σπίτια, χάθηκαν ζώα, καταστράφηκαν καλλιέργειες και η ορμή του Τυφλού ποταμού απειλεί κατοικίες. Στα Καλουδιανά σκέπασε αυτοκίνητα και ξερίζωσε ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές. Οι κάτοικοι στα γύρω χωριά με αγωνία περιμένουν την ύφεση του φαινομένου που όπως λένε δεν έχει προηγούμενο.

Στην Ασή Γωνιά Χανίων καταγράφηκαν πάνω από 240 χιλιοστά μέσα σε μόλις 14 ώρες, ενώ στο Σέμπρωνα Χανίων κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν πάνω από 220 χιλιοστά.