Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα – Λουκέτο στον ΧΥΤΑ Φυλής

252

Γέμισαν σκουπίδια οι κάδοι, καθώς η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μετ’ εμποδίων σε όλους τους δήμους της Αττικής, αφού ο ΧΥΤΑ, δεν δέχεται απορριμματοφόρα μετά το ρήγμα που υπέστη. Τα απορριμματοφόρα όλων των δήμων, αδειάζουν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Φυλή και από εκεί διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με ειδικά φορτηγά όπου θάβονται με μεγάλη προσοχή.

“Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους κεντρικούς δρόμους καθαρούς και με ευπρέπεια. Δεν έχουμε πού να αδειάσουμε. Στη χωματερή, εκεί που αδειάζουν τα απορριμματοφόρα, έχει κάπως ξεκολλήσει το βουνό. Έχει σχεδόν τελειώσει. Μαθαίνουμε ότι από αύριο μάλλον θα τεθεί σε λειτουργία» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας.

Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα που υπέστη ο ΧΥΤΑ πριν 8 μέρες σημειώθηκε στο τμήμα της επέκτασης του και άνοιξε από την έντονη βροχόπτωση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Την εκτίμηση ότι την Τετάρτη ή την Πέμπτη η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί εξέφρασε ο ΕΔΣΝΑ, που διαχειρίζεται το χώρο και τα απορριμματοφόρα θα μπορέσουν και πάλι να χρησιμοποιήσουν απευθείας τον νέο χώρο, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα 1.500-2.000 τόνοι από τους περίπου 5.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική να μένουν στον δρόμο και τον ΕΔΣΝΑ να εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί.

Όσον αφορά την εικόνα στις περιοχές της Αττικής, οι σακούλες των σκουπιδιών έχουν γεμίσει τους κάδους. Όμως αν ο ΧΥΤΑ δεν ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες τότε το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται ορατό και επικίνδυνο για την υγεία.