Σύνταγμα:Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο – Δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και γκλομπ

260

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στην πλατεία Συντάγματος.

Κλειστή η Αμαλίας από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Ανάμεσα στα πλήθος που διαδηλώνει ειρηνικά κουνώντας ελληνικές σημαίες υπάρχουν παιδιά και ιερείς.

 

Με κύριο σύνθημα «Κάτω τα χέρια σας από την Μακεδονία» κόσμος από όλη την Ελλάδα δίνει αυτή τη στιγμή το «παρών» και διαμαρτύρεται για την επικείμενη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Μέχρι αυτήν την ώρα εκατοντάδες πολίτες βρίσκονται απέναντι από την Βουλή των Ελλήνων και ζητούν να μην εκχωρηθούν η μακεδονική γλώσσα κι εθνότητα στη γειτονική χώρα.

 

Η τροχαία έχει λάβει τα μέτρα της και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να ανέβει από τα σκαλιά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, αλλά απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.

Έχουν απομακρυνθεί οι Εύζωνες.

Ο κόσμος φωνάζει “Πάμε γερά – γερά στα χνάρια του Μελά”

Μετά από μισή ώρα ανακοινώθηκε πως οι Εύζωνες θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ωστόσο μία ώρα μετά ακόμα δεν έχουν επανέλθει.

fylakio.jpg

Ενώ εδώ και λίγα λεπτά ξεκίνησε η βροχή, ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί παραμένει στην πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας “Δημοψήφισμα”.

19:08 Αυτή τη στιγμή ρίχνουν δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους που διαδηλώνουν ειρηνικά και ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά. 

Δέκα λεπτά μετά, η αναίτια ρίψη δακρυγόνων συνεχίζεται. Υπάρχουν τραυματίες μέσα στο πλήθος.mea-culpa-syllalitirio2.jpg

Ενώ οι πολίτες παραμένουν ψύχραιμοι και διατεθειμένοι να μη φύγουν η ρίψη χημικών και δακρυγόνων συνεχίζεται μέχρι τώρα, ώρα 20:25

Πιο νωρίς, διαδηλωτές εντόπισαν μέσα στον κόσμο νεαρό που έφερε σακίδιο γεμάτο πέτρες. Τον ακινητοποίησαν και το παρέδωσαν στις Αρχές.

Λίγο μετά τις εννέα, τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Με χημικά, γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο Σύνταγμα προσπάθησαν να διαλύσουν πάνω από τρεις φορές κατά τη διάρκεια του απογεύματος το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο εξω απο τη Βουλή. 

Νέα συγκέντρωση θα διεξαχθεί και την Κυριακή, στο Πισοδέρι στις Πρέσπες, όπου αναμένεται να υπογράψουν την συμφωνία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.