Τα 18 μέρη του πλανήτη που πρωταγωνιστούν στον κόσμο του παραμυθιού

274

Μέρη βγαλμένα από παραμύθι ή το αντίστροφο;

Οι όμορφοι κόσμοι που συναντάμε σε αγαπημένες ταινίες της Disney είναι δημιουργήματα της φαντασίας, αλλά ακόμη και αυτοί είναι εμπνευσμένοι από τοποθεσίες της πραγματικής ζωής. Οι παρακάτω εικόνες συγκρίνουν μερικές από τις πιο διάσημες τοποθεσίες της Disney με τις αντίστοιχες της πραγματικής ζωής και θα σας κάνουν να πιστέψετε στη μαγεία!   Ο βαθμός επιρροής των καλλιτεχνών της Disney από αυτές τις πηγές της πραγματικής ζωής μπορεί να ποικίλλει, αλλά για τους περισσότερους, η σύνδεση είναι προφανής. Μια σειρά από κλασικές ταινίες της Disney έχουν επίσης βάση σε υπάρχοντα παραδοσιακά παραμύθια, που σημαίνει ότι οι αναφορές σε κάστρα της πραγματικότητας είναι παραπάνω από κατάλληλες. 

Ωραία Κοιμωμένη – Κάστρο Νeuschwanstein,Βαυαρία, Γερμανία

Το Βασιλικό Κάστρο στην Ωραία Κοιμωμένη είναι εμπνευσμένο από το κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία της Γερμανίας. Αυτό το κάστρο χτίστηκε από τον Λουδοβίκο τον Β’ της Βαυαρίας το 1892 ως προσωπικό καταφύγιο αλλά και προς τιμήν του Ρίχαρντ Βάγκνερ, που ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του. Ο Λουδοβίκος ο Β’, γνωστός και ως Βασιλιάς Κύκνος, ήταν ένας ενθουσιώδης προστάτης της τέχνης, και άφησε πίσω του πολλά όμορφα κτίρια σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

H Πεντάμορφη και το Τέρας – Αλσατία, Γαλλία 

To όμορφο μικρό χωρίο Eguisheim στην Αλσατία.

Αυτή η μικρή πλατεία του χωριού στην Πεντάμορφη και το Τέρας είναι εμπνευσμένη από την Αλσατία, μια γραφική περιοχή στη βορειοδυτική Γαλλία, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας, ανήκε πολιτικά στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, έχει ένα μείγμα των δύο αυτών κουλτούρων, τις οποίες συναντάμε συχνά στα ονόματα διαφόρων τοποθεσιών και ειδικά στην όμορφη  αρχιτεκτονική των επαρχιακών περιοχών. 

Μαλλιά Κουβάρια – Mont Saint-Michel, Νορμανδία 

Το Βασίλειο της Corona στο Μαλλιά Κουβάρια είναι εμπνευσμένο από το Mont-Saint-Michel στη Νορμανδία της Γαλλίας. Το μοναδικό αυτό νησί αποκόπτεται περιοδικά από την ηπειρωτική χώρα από παλιρροϊκά νερά. Αυτό το έκανε ιδανική θέση για ένα οχυρωμένο μοναστήρι. Σήμερα, η εντυπωσιακή του εμφάνιση είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο για τους τουρίστες. 

Up – Angel Falls, Βενεζουέλα 

Το Paradise Falls στην ταινία Up είναι εμπνευσμένο από τους καταρράκτες Angel Falls (επίσης γνωστό ως Kerepakupai Vena στη γλώσσα των ιθαγενών Pemon) στη Βενεζουέλα. Με μια συνεχή πτώση 979 μέτρων, είναι ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου. Πέφτει από ένα βουνό που ονομάζεται Auyantepui, το οποίο είναι ένα από τα πολλά “Tepui” βουνά στη Βενεζουέλα τα οποία χαρακτηρίζονται από την επιτραπέζια κορυφή τους. 

Αλαντίν – Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία 

Το Παλάτι του Σουλτάνου στην ταινία Αλαντίν είναι εμπνευσμένο από το Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα, Ινδία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι παλάτι αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας θαυμάσιος τάφος τον οποίο ο Αυτοκράτορας Shah Jahan άρχισε να οικοδομεί το 1632 για την αγαπημένη σύζυγό του, Mumtaz Mahal. Στο καταπληκτικό αυτό μνημείο κυριαρχεί το λευκό μάρμαρο και περιβάλλεται από καταπράσινους κήπους. 

Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια – Μάτσου Πίτσου, Κούσκο, Περού

Το χωριό του Pacha στο Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια είναι εμπνευσμένο από το Μάτσου Πίτσου στο Κούσκο του Περού. Αυτή η μυστηριώδης τοποθεσία των Ίνκας βρίσκεται στα 2,430 μέτρα πάνω στα βουνά του Περού και πολύ πιστεύουν ότι ήταν η κατοικία του αυτοκράτορα των Ίνκας, Pachacuti. Μετά την ισπανική κατάκτηση, η περιοχή έμεινε κρυφή και ξεχασμένη για τον έξω κόσμο, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 1911. 

Μουλάν – Η Απαγορευμένη Πόλη, Πεκίνο, Κίνα 

Το σπίτι του αυτοκράτορα στην ταινία Μουλάν είναι εμπνευσμένο από την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο. Αν και είναι πλέον ανοιχτή για τους τουρίστες, ήταν κάποτε το σπίτι των αυτοκρατόρων των δυναστείων Ming και Qing. Το παλάτι χαρακτηρίστηκε απαγορευμένο επειδή ήταν η κατοικία του αυτοκράτορα και κανείς δεν μπορούσε να εισέλθει ή να εξέλθει χωρίς την άδειά του. 

H Παναγία των Παρισίων – Νοτρ Νταμ, Παρίσι, Γαλλία

Ο ναός στην ταινία Η Παναγία των Παρισίων δεν ήταν άλλος από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι. Ο επιβλητικός ναός είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα της Γοτθικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Χρειάστηκαν περίπου 200 χρόνια για να ολοκληρωθεί και ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν αντιτειχίσματα στην Ευρώπη – οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να προσθέσουν αυτά τα στηρίγματα όταν παρατήρησαν ότι οι ανώτεροι τοίχοι λύγιζαν κάτω από το βάρος του κτιρίου. 

H Μικρή Γοργόνα – Kάστρο του Σιγιόν, Λίμνη Γενεύης, Ελβετία 

Το κάστρο του πρίγκηπα Έρικ στη Μικρή Γοργόνα είναι εμπνευσμένο από Kάστρο του Σιγιόν στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία. Το κάστρο χρονολογείται από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη ενός δρόμου που περνούσε μέσα από τις Άλπεις. Δεν είναι μόνο το ίδιο το κάστρο όμορφο, αλλά και η θέση του στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι το τέλειο παραμυθένιο σκηνικό.

Wreck-It Ralph – Κεντρικός Σταθμός, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.

Ο κεντρικός σταθμός των παιχνιδιών στο Wreck-It Ralph είναι εμπνευσμένος από τον Κεντρικό Σταθμό στη Νέα Υόρκη. Ο σταθμός γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε παίρνοντας τη σημερινή του μορφή το 1913. Λειτουργεί μέχρι και τώρα παρά τις απειλές για βομβιστικές επιθέσεις που γίνονται συχνά.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας – Σατώ ντε Σαμπόρντ, Λουάρ-ε-Σερ, Γαλλία 

Το κάστρο του τέρατος στην Πεντάμορφη και το Τέρας είναι εμπνευσμένο από το Σατώ ντε Σαμπόρντ στο Λουάρ-ε-Σερ της Γαλλίας. Χτίστηκε το 1547 από τον βασιλιά Φραγκίσκο τον Α’ ως κατοικία για το κυνήγι. Πολλοί έχουν πει ότι ιδιόμορφη στέγη του κτιρίου, που είναι γεμάτη από καμινάδες και καμπαναριά, κοιτώντας στον ορίζοντα, μοιάζει περισσότερο με πόλη ή κωμόπολη παρά με ένα μόνο παλάτι. 

Ψυχρά και Ανάποδα – Εκκλησία Αγίου Όλαφ, Μπαλεστράντ, Νορβηγία 

Το παρεκκλήσι στην ταινία Ψυχρά κι Ανάποδα μοιάζει με την εκκλησία του Αγίου Όλαφ στο Μπαλεστράντ της Νορβηγίας. Είναι επίσης γνωστή ως η Αγγλική Εκκλησία γιατί η κατασκευή της ξεκίνησε από τη Margaret Green, μια Αγγλίδα που ζούσε στα βουνά εκεί κοντά μαζί με τον Knut Kvikne, τον άντρα που ερωτεύτηκε. Ήταν πολύ ευσεβής, και άρχισε να οικοδομεί την εκκλησία μαζί του για να είναι σε θέση να ασκήσει την αγγλικανική πίστη της. Δυστυχώς, πέθανε πριν αυτή ολοκληρωθεί. 

Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος – Λουιζιάνα, Η.Π.Α.

Ο βάλτος της Νέας Ορλεάνης στην ταινία Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος είναι εμπνευσμένος από τις πραγματικές συνθήκες ζωής στις βαλτώδεις λίμνες, τα έλη και τα αργοκίνητα ποτάμια που χαρακτηρίζουν την πολιτεία της Λουιζιάνα. Οι βάλτοι είναι το σπίτι για πλάσματα όπως αλιγάτορες, γατόψαρα και χελώνες, που έχουν εμπνεύσει πολλές ανατριχιαστικές ιστορίες με ήρωες υπερφυσικά  αρπακτικά τέρατα.

Brave – Κάστρο Eilean Donan, Σκωτία, Ην.Βασίλειο

Το Βασιλικό Κάστρο στην ταινία Brave είναι εμπνευσμένο από το Κάστρο Eilean Donan στη Σκωτία. Αν και το κάστρο που στέκεται στο Eilean Donan (που σημαίνει «νησί των Donnan» στα κελτικά) είναι μια ανακατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1932, το νησί έχει μια αρχαία ιστορία. Λέγεται ότι ήταν η περιοχή ενός μοναστηριού στο 6ο ή 7ο αιώνα, και αργότερα έγινε το κάστρο που προστάτευε τη φατριά των Mackenzie. 

Aυτοκίνητα– Πανδοχείο U-Drop, Σάμροκ, Τέξας

Το σπίτι του Ραμόν στην ταινία Αυτοκίνητα το έχουν εμπνευστεί από το πανδοχείο U-Drop στο Σάμροκ του Τέξας. Το περίεργο πανδοχείο είναι εμπνευσμένο από ένα καρφί κολλημένο στο έδαφος. Αφού καταργήθηκε η γνωστή οδός Route 66, το πανδοχείο έκλεισε και έπεσε σε παρακμή. Τώρα, όμως, είναι ένα εθνικό art-deco αρχιτεκτονικό μνημείο και παράλληλα σταθμός Τέσλα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων! 

Η Χαμένη Ατλαντίδα – Άνγκορ Βατ, Άνγκορ, Καμπότζη 

Η πόλη της Ατλαντίδας στην ταινία Η Χαμένη Ατλαντίδα είναι εμπνευσμένη από το Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη. Η Ατλαντίδα βασίστηκε σε ένα ελληνικό νησί που βυθίστηκε και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν υπήρξε ή όχι αλλά ο θρύλος αυτός έχει γίνει έμπνευση για πολλά πράγματα. Το Άνγκορ Βατ ξεκίνησε ως ινδουιστικός ναός και αργότερα, τον 12ο αιώνα, μετατράπηκε σε συγκρότημα βουδιστικών ναών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο.

Ψυχρά και Ανάποδα– Hotel De Glace, Κεμπέκ, Καναδάς 

Το παλάτι από πάγο της Έλσας στο Ψυχρά και Ανάποδα είναι εμπνευσμένο από το Hotel De Glace στο Κεμπέκ του Καναδά. Το ξενοδοχείο είναι εποχιακό και εμφανίζεται στις παρυφές του Κεμπέκ στον Καναδά κάθε χειμώνα. Η αρχιτεκτονική του διαφέρει ουσιαστικά από χρόνο σε χρόνο, αλλά η εξαιρετική του δομή – το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από τούβλα πάγου – αποτέλεσε την τέλεια έμπνευση για ένα παλάτι στην ταινία της Disney. 

Η Χιονάτη – Κάστρο Σεγκόβια, Ισπανία

Το κάστρο της Βασίλισσας στη Χιονάτη το εμπνεύστηκαν από το Αλκαζάρ της Σεγκόβια, ένα κάστρο που βρίσκεται στην κεντρική Ισπανία. Χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια από διάφορους Ισπανούς μονάρχες μέχρι που υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά το 1862. Βρίσκεται σε έναν λόφο, στη συμβολή δύο ποταμών, στοιχείο που το κάνει να μοιάζει με την πλώρη ενός πλοίου.