Αλγερινός σεξουαλικός παραβάτης έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία αφού ισχυρίστηκε ότι είναι τρανσέξουαλ

48

Ένας Αλγερινός πρόσφυγας σεξουαλικός παραβάτης έλαβε άδεια παραμονής στη Γαλλία αφού ισχυρίστηκε ότι είναι “τρανσέξουαλ”, παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης το 2019.

Εν μέσω της συζήτησης για τη χαλαρή μεταναστευτική πολιτική μετά τον βιασμό και τη δολοφονία της 19χρονης Φιλιππινέζας από έναν Μαροκινό παράνομο μετανάστη, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Αλγερινό πρόσφυγα σεξουαλικό παραβάτη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d’État), ένα από τα ανώτατα διοικητικά όργανα της Γαλλίας, επικύρωσε την ανανέωση του καθεστώτος του πρόσφυγα του Αλγερινού υπηκόου.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτιολογήθηκε από το γεγονός ότι ο 31χρονος άνδρας βρίσκεται σε φάση “μετάβασης” στη γυναικεία φύση- φοβάται διώξεις αν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, δήλωσε ο δικηγόρος του Le Figaro. Η απειλή θα ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί την παροχή προστασίας μέσω του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Η υπόθεση αυτού του ανθρώπου απασχολεί τις γαλλικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό. Παρών στο γαλλικό έδαφος εδώ και 14 χρόνια, καταδικάστηκε το 2019 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 15 ετών.

Τον Νοέμβριο του 2020, αν και είχε ήδη υποβάλει αίτηση για το καθεστώς του πρόσφυγα, το Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Ανιθαγενών εξέφρασε αντιρρήσεις με το σκεπτικό ότι το καθεστώς του πρόσφυγα μπορεί να απορριφθεί ή να ανακληθεί από ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα ή αδίκημα και του οποίου η παρουσία συνιστά απειλή για τη γαλλική κοινωνία.

Τον Απρίλιο του 2023, ο άνδρας άσκησε έφεση ενώπιον του Εθνικού Δικαστηρίου Ασύλου (Cour nationale du droit d’asile, ή CNDA) το οποίο ανέτρεψε την απόφαση της Υπηρεσίας να του αρνηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Το CNDA αιτιολόγησε την απόφασή του με βάση την “καλή συμπεριφορά” του προσφεύγοντος, καθώς είχε λάβει “οικειοθελώς” μέτρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την αναζήτηση θεραπείας, γεγονός που του επέτρεψε να λάβει μειωμένη ποινή.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε τώρα την απόφαση αυτή, με το σκεπτικό ότι “τα ποινικά αδικήματα από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν νομικά μια απόφαση απόρριψης ή τερματισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα”.

Το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού του και της προφανώς τρανσέξουαλ ταυτότητάς του ήταν προφανώς στο επίκεντρο της τελικής απόφασης. Οι δηλώσεις του αιτούντος κρίθηκαν ιδιαίτερα “αυθόρμητες και τεκμηριωμένες”, καθιστώντας δυνατή “τη διαπίστωση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της τρανς ταυτότητάς του”, σύμφωνα με το CNDA. Για την υποστήριξη της ιδέας ότι δεν υπήρχε σοβαρός κίνδυνος υποτροπής, προσκομίστηκε ιατρικό πιστοποιητικό.

Ο Υπερασπιστής των Δικαιωμάτων, μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή που ιδρύθηκε το 2008, ανέφερε το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι αιτήσεις ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού αυξάνονται σταθερά. Από την άλλη πλευρά, οι αιτήσεις για λόγους θρησκευτικής δίωξης λαμβάνουν πολύ λιγότερη προσοχή από τις αρχές. Παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων που έλεγαν ψέματα για την ταυτότητα ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν το καθεστώς του πρόσφυγα έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη.