Ανάλυση MC: Οι αόριστες εξαγγελίες της Δύσης για βοήθεια στην Ουκρανία φέρνουν σε τέλμα τη χώρα

277

Περισσότερα όπλα. Περισσότερα λεφτά. Περισσότερες κυρώσεις. Περισσότερες δεσμεύσεις για την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας.

Μεγάλοι δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν την Τρίτη στην Ουκρανία περισσότερη και σχεδόν κάθε είδους βοήθεια, αλλά δεν μπορούσαν να προσφέρουν άλλες διαβεβαιώσεις ότι οποιαδήποτε από αυτές θα σταματήσει τη βάναυση νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ή θα εμπόδιζε την στρατιά του Κρεμλίνου να κατακτήσουν όλο το Ντονμπάς, ή να δεσμευτούν περαιτέρω για τις ρωσικές φρικαλεότητες εν καιρώ πολέμου.

Οι δεσμεύσεις για πρόσθετη υποστήριξη ήρθαν μετά από τηλεδιάσκεψη συμμαχικών ηγετών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι υποσχέσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό μια απαγγελία βοήθειας που είχε υποσχεθεί προηγουμένως στην Ουκρανία, με μόνο ασαφείς προτάσεις νέας βοήθειας – εγείροντας υψηλό κίνδυνο οι ουκρανικές δυνάμεις να βρεθούν να εξαντλούν τα πυρομαχικά και τα όπλα σε μια δυνητικά αποφασιστική στιγμή στον πόλεμο .

Η Ρωσία εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας έναν άγριο βομβαρδισμό, χτυπώντας στόχους σε όλη την Ουκρανία καθώς ξεκίνησε αυτό που ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου περιέγραψαν ως μια νέα φάση του πολέμου που επικεντρώθηκε στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι έχουν παρακαλέσει τη Δύση για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, ενώ επιμένουν ότι οι δυνάμεις τους δεν θα παραδώσουν κανένα χλοοτάπητα.

Στην τηλεδιάσκεψη του Μπάιντεν την Τρίτη συμμετείχαν ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Fumio Kishida, ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι είναι σημαντικό για τους ηγέτες να επανασυνδεθούν. Αντίθετα, είπε ο αξιωματούχος, οι ηγέτες έδωσαν ενημερώσεις σχετικά με τη βοήθεια που παρέχεται από μεμονωμένα έθνη και συζήτησαν θεωρητικά σχέδια για τη διασφάλιση της μελλοντικής ασφάλειας της Ουκρανίας και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι σκληρές μάχες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας. «Αυτό που συμβαίνει στα ανατολικά θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην όλη κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς, καθώς αποβίβαζε το Air Force One κατά την προσγείωση την Τρίτη στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ, αν θα έστελνε περισσότερο πυροβολικό στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν απάντησε απλά: «Ναι».

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, πρόσφερε αργότερα ελάχιστη πρόσθετη σαφήνεια, λέγοντας: «Ναι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες στο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί μίλησαν για την παροχή περισσότερων πυρομαχικών και βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει προηγουμένως πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι άρχισαν να φτάνουν αεροπορικώς τη Δευτέρα, με άλλες επτά πτήσεις φορτίου να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες. Δεν ήταν σαφές εάν το «ναι» του Μπάιντεν αντικατόπτριζε οποιαδήποτε βοήθεια πέρα ​​από αυτή που είχε ήδη εγκριθεί.

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς, έκανε τις δικές του ασαφείς παρατηρήσεις την Τρίτη, λέγοντας ότι το Βερολίνο ήταν έτοιμο να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη που παρέχουν σοβιετικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δήλωσε ότι θα παράσχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, προσφέροντας εν μέρει χρήματα στην Ουκρανία για να κάνει τις δικές της αγορές προκειμένου να παρακάμψει μια συζήτηση σχετικά με την αποστολή βαρέων όπλων, όπως τανκς.

Αλλά μετά την τηλεδιάσκεψη, δεν ήταν ακόμη σαφές πόση βοήθεια ήταν διατεθειμένη να παράσχει η Γερμανία ή ακριβώς τι είδους βαρύ όπλο θα επέτρεπε να αγοραστεί με τη βοήθειά της. Αντίθετα, ο Σολτς επικεντρώθηκε στη χρήση του ρωσικού υλικού που διαθέτουν επί του παρόντος τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, είπε ο Σολτς, «έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα ότι είναι πολύ λογικό εάν τεθούν σε χρήση εκείνα τα οπλικά συστήματα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις χώρες εταίρους του ανατολικού ΝΑΤΟ και ότι στη συνέχεια διασφαλίσουμε και τη δική μας ασφάλεια αυτές οι χώρες παραμένουν εξασφαλισμένες στο μέλλον».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Σολτς επεσήμανε ότι οι δυτικές χώρες θα παράσχουν τα απαραίτητα χρήματα στην Ουκρανία «για να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη βιομηχανική παραγωγή στις χώρες μας», αναφερόμενος σε μια απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει βαρύτερα όπλα που «μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μάχη πυροβολικού», απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο παράδοσης γερμανικών αρμάτων μάχης όπως το Leopard ή το Marder, που το Κίεβο είχε επανειλημμένα ζητήσει, στην Ουκρανία.

Ένας διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, του Γάλλου προέδρου, είπε ότι οι ηγέτες είχαν χρησιμοποιήσει την τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν «εγγυήσεις ασφάλειας» για την Ουκρανία, οι οποίες θα ήταν «αρκετά ισχυρές για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος». Ο σύμβουλος πρόσθεσε: «Θα χρειαστούμε ένα διεθνές πλαίσιο για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες».

Ωστόσο, τέτοιες συζητήσεις φαινόταν παράξενα πρόωρες, δεδομένης της ενεργού ρωσικής επίθεσης σε εξέλιξη στο Ντονμπάς και των συνεχιζόμενων άγριων βομβαρδισμών πολιορκημένων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και ο άμαχος πληθυσμός βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε εργοστάσιο μεταλλουργίας. Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Μακρόν δεν είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που αποκαλύφθηκαν θηριωδίες εναντίον αμάχων στην Μπούσα και σε άλλες πόλεις κοντά στο Κίεβο που είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ανάγνωση της τηλεδιάσκεψης από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού δεν έκανε καμία αναφορά στις προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας. Αντίθετα, η σύνοψη από το Chigi Palace τόνιζε τη συναίνεση μεταξύ των συμμαχικών ηγετών σχετικά με «την ανάγκη επίτευξης κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό» και «τη σημασία του στενού συντονισμού όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε όλες τις διαστάσεις της, ιδίως όσον αφορά την συνεισφορά στον προϋπολογισμό της χώρας».

Η ιταλική πλευρά ανέφερε επίσης την «ανάγκη να ενισχυθεί η πίεση στο Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης περαιτέρω κυρώσεων, και να αυξηθεί η διεθνής απομόνωση της Μόσχας», καθώς και «η κοινή δέσμευση για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας… μειώνοντας την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες».

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον «ενημέρωσε τους ηγέτες για την επίσκεψή του στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα» και «υπογράμμισε την κρίσιμη ανάγκη για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ενόψει μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς και αλλού».

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, είπε στους ομολόγους του στο τηλεφώνημα ότι το Τόκιο σχεδιάζει τώρα να παράσχει δάνεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση ασφάλειας, ώστε η Ουκρανία να μην δεχτεί ποτέ ξανά επίθεση με αυτόν τον τρόπο. Συζήτησαν την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία με περισσότερες κυρώσεις κατά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν, καθώς και περαιτέρω διπλωματική απομόνωση».

Οι δυτικοί ηγέτες δεν επανεξέτασαν την απόφασή τους να μεσολαβήσουν απευθείας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι όποια βοήθεια κι αν σταλεί τις επόμενες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν μόνες τους να πολεμούν τη Ρωσία.

«Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και καταδίκασαν τα ανθρωπιστικά δεινά που προκλήθηκαν από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε η Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Συζήτησαν επίσης τις αντίστοιχες διπλωματικές τους δεσμεύσεις και τις συντονισμένες προσπάθειές τους να συνεχίσουν να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό κόστος για να λογοδοτήσει η Ρωσία».

Εν τω μεταξύ, στην σχεδόν κατεστραμμένη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες καταστροφής αποθηκών για να επιτεθούν στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, όπου οι άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο και ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις έβαζαν τελευταία θέση.

Ένας σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Mykhailo Podolyak, κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους εκκένωσης από το εργοστάσιο Azovstal. «Διαφορετικά», έγραψε στο Twitter, «το αίμα θα είναι και στα χέρια τους».

Με πληροφορίες από το Politico