Από την Ακρόπολη του Περικλή στα αυθαίρετα των γραφικών

243

Σε μια κορυφή της Πάρνηθας, με θέα στον Ευβοϊκό,  υπάρχει ένα κτίσμα , το οποίο θα αποτελεί για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς του μέλλοντος ενδεικτικό και αντιπροσωπευτικό μνημείο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. 

Το κτήριο αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 

-Είναι αυθαίρετο.  

-Είναι χτισμένο σε δημόσια γη. 

-Χτίστηκε με την υπόσχεση να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον (να χρησιμοποιηθεί ως πυροφυλάκιο) 

-Χτίστηκε με χρήματα τα οποία περίσσεψαν από μια προσφυγή την οποία έκανε μια ομάδα κατοίκων εναντίον του ελληνικού δημοσίου, ζητήθηκε η συναίνεση των κατοίκων η οποία δόθηκε προσδοκώντας στο κοινό καλό. 

-Οι εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες του δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. 

-Το κτίσμα παραχωρείται αναλόγως της διάθεσης , του πείσματος και των απόψεων των «κατά δήλωση ιδιοκτητών» για την πυροφύλαξη σε όποια ομάδα εξυπηρετεί τις βλέψεις τους. 

-Οι κάτοικοι οι οποίοι ξεγελάστηκαν και διέθεσαν τα χρήματα τους δεν αντιδρούν. 

-Ενώ το κτίσμα παραμένει κλειδωμένο οι εθελοντές τουρτουρίζουν από το κρύο τις νύχτες καθώς  περιπολούν για τον κίνδυνο φωτιάς. 

-Προσφάτως το κτίσμα βανδαλίστηκε χωρίς λόγο. 

-Το επισκέπτονται διάφοροι άρχοντες για άγρα ψήφων, ώστε να εντάξουν τον εκσυγχρονισμό του στο προεκλογικό τους προχειρογραμμένο πρόγραμμα τους. 

-Αποτελεί πεδίο αλλά και αντικείμενο αντιπαραθέσεων καθώς και αφορμή για τσουνάμι ανακοινώσεων στην προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων. 

Η Πολιτεία έχει καθήκον να ανακηρύξει το κτίσμα αυτό Διατηρητέο Εθνικό Μνημείο ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επόμενες γενιές. 

 "meaculpa-parnitha-theodo.jpg"

ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο είναι ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης στη χώρα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με γεγονότα και πρόσωπα είναι εντελώς συμπωματική. 

 

*Επικοινωνιολόγος-Συγγραφέας