Αποκάλυψη: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν την παράκληση Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

266

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι  την Πέμπτη με μια φορτισμένη συναισθηματικά -και εξαιρετικά εξατομικευμένη- πρόταση για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, προκάλεσε τη συμπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο οι εκκλήσεις του απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό…

Η ομιλία του Ζελένσκι, που εκφωνήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν η τρίτη ομιλία του την ίδια ημέρα στους ηγέτες των μεγάλων δυτικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες για μια ιστορική “τριπλέτα” διαδοχικών συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. όπου ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα.

Στους ηγέτες των 30 συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τανκς, μαχητικών αεροπλάνων και άλλων όπλων. Και στους ηγέτες της λέσχης των πλούσιων δημοκρατιών της G7, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οξεία παγκόσμια επισιτιστική κρίση διαταράσσοντας τον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε πώς η χώρα του παρείχε ιατρική περίθαλψη και φαγητό σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί και ότι η Ουκρανία μάζευε τα πτώματα των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών «τους οποίους απλώς αφήνουν, εγκαταλείπουν. Εκατοντάδες και εκατοντάδες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η χώρα του έχει συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να διατηρήσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ότι «προσκαλεί δημοσιογράφους» να εργαστούν ελεύθερα στη χώρα, τεκμηριώνει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και τηρεί μια εθνική στιγμή σιωπής κάθε μέρα. για να τιμήσουν όσους σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Η ευρωπαϊκή απάντηση είχε ξύλινη γλώσσα και έντονες επιφυλάξεις

Παρά την εγκάρδια έκκληση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απλώς εξέδωσαν γραπτά συμπεράσματα που επαναλάμβαναν την προηγούμενη δήλωσή τους σε παρόμοια σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα — καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει τη γνώμη της για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, μόλις ένα βήμα μια πολύχρονη και αβέβαιη διαδικασία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών», δήλωσαν οι ηγέτες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη».

Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να δημιουργήσουν ένα «Ταμείο Αλληλεγγύης Ουκρανίας» και να εργαστούν με διεθνείς εταίρους για τη συγκέντρωση χρημάτων «για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας» — μια διαδικασία που φαίνεται μακρινή λαμβάνοντας υπόψη τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς πόλεων από τη Ρωσία και αδιάκοπη επίθεση.

Σε άλλο σημείο, σε μια γραμμή που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Κίεβο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι «καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Στην πραγματικότητα, πριν από τον πόλεμο, το Κίεβο πίεζε να αναθεωρήσει πολλές πτυχές της κυβέρνησης και της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για μεταρρύθμιση του τραπεζικού και δικαστικού τομέα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευθυγράμμιση των ενεργειακών και άλλων πολιτικών με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις της ΕΕ. Και η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε ξεκάθαρη την απογοήτευσή της όταν η Δύση ξεκαθάρισε ότι πρέπει να στοχεύσει υψηλότερα.

Ορισμένα μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχουν πιέσει για να επιταχύνουν την προσπάθεια του Κιέβου στην ΕΕ. Αλλά άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι και διστακτικοί με την ιδέα.

Μιλώντας καθώς αποχωρούσε από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έβαλε ένα μεγάλο φραγμό στις ελπίδες του Κιέβου.

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια διαδικασία», είπε ο Ρούτε. «Δεν υπάρχει γρήγορη διαδικασία ένταξης. Αν το κάναμε αυτό, θα μετατρέπαμε την ενταξιακή διαδικασία σε πολιτική διαδικασία και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί».

Ο Ρούτε προειδοποίησε ότι η παραχώρηση στην Ουκρανία προνομιακού ρόλου για την ένταξη στην ΕΕ θα προκαλούσε σοβαρή απογοήτευση μεταξύ άλλων χωρών που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται πιο μπροστά στη διαδικασία: «Ο κίνδυνος μιας τέτοιας επιτάχυνσης είναι ότι η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να απειληθεί επειδή υπάρχουν χώρες που θέλουν επίσης [ένταξη]: Σκόπια, Αλβανία», είπε ο Ολλανδός ηγέτης, προσθέτοντας: «Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα».

Στα συμπεράσματα των ηγετών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε και πάλι τη Ρωσία και απαίτησε τον τερματισμό του πολέμου. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», δήλωσε το Συμβούλιο. «Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αλλά επί της ουσίας έμεινε μόνο εκεί…

*Με πληροφορίες από το Politico