Αποσύρεται και επίσημα η Νίκι Χέιλι από την κούρσα των Ρεπουμπλικανών μετά τον «περίπατο» Τραμπ στη Σούπερ Τρίτη

319

Μετά την κακή -αν και γενικά αναμενόμενη- επίδοσή της κατά την Σούπερ Τρίτη, η Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρεται από την εκστρατεία για τον χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Αποσύρομαι, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφαση, ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας κατά την ομιλία της.

«Πριν από ένα χρόνο άρχισα την εκστρατεία μου για την προεδρία, λέγοντας ότι βασίζεται στην αγάπη μου για αυτή τη χώρα», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι τη στήριξαν. «Είναι, όμως, ώρα να αναστείλω την εκστρατεία μου».

Αναφέρθηκε σε μητέρα της, μια μετανάστρια πρώτης γενιάς, που είχε την ευκαιρία να ψηφίσει υπέρ της κόρης της. Όπως είπε, αυτό θα γινόταν μόνο στις ΗΠΑ.

Ο κόσμος, είπε ακόμη, «καίγεται γιατί η Αμερική υποχωρεί. Είναι ηθική επιταγή να σταθούμε δίπλα στους συμμάχους μας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, είναι όμως κάτι περισσότερο. Αν υποχωρήσουμε και άλλο, θα έχουμε περισσότερους πολέμους, όχι λιγότερους».

Η Χέιλι δεν πήρε ανοιχτά το μέρος του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που ανέμεναν πολλοί σχολιαστές.

Αναφέρθηκε και σε μια συμβολή της Μάργκαρετ Θάτσερτ («Μην ακολουθείς το πλήθος, να έχεις τη δική σου άποψη») και είπε για τον Τραμπ ότι είναι δικό του έργο να κερδίσει τις ψήφους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πέρα από αυτό, για να προσθέσει ότι εύχεται και η ίδια να το πράξει ο αντίπαλός της. «Εύχομαι ό,τι καλό όπως σε κάθε έναν που θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Γιατί έμενε στον αγώνα

Μέχρι και χθες, Σούπερ Τρίτη (5 Μαρτίου) η Χέιλι είχε 43 εκλέκτορες, έναντι 273 του Τραμπ. Οι πιθανότητες να βλέπαμε κάποια εντυπωσιακή ανατροπή ήταν πραγματικά ελάχιστες.

Η Χέιλι παρέμεινε στον αγώνα παρά τα συνερχόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα – κατάφερε μάλιστα να βγει δεύτερη πίσω από τον «Κανένα» σε μια Πολιτεία, μια ήττα με συμβολική παρά ουσιαστική αξία. Εν τω μεταξύ, το επιτελείο της τις τελευταίες ημέρες «κατέβαζε τους διακόπτες» στην εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 28 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες και 1 εκατομμύριο δολάρια το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η προσπάθεια της Χέιλι αν μη τι άλλο έδειξε ότι υπάρχει και το κομμάτι των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών που αντιπαθεί βαθιά τον Τραμπ. Αυτοί -ήταν περίπου 30%- είχαν μια εναλλακτική επιλογή, αναγνώριζε και η ίδια, ενώ το επιβεβαίωναν και οι έρευνες.

Ήταν μια «μαγιά» για μία πολιτικό με φιλοδοξίες, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετοί. Εξάλλου, το 2028 η Χείλι θα είναι 57 ετών, ηλικία όχι απαγορευτική για μια νέα προεδρική υποψηφιότητα.

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, τι θα κάνουν αυτοί οι ψηφοφόροι τον Νοέμβριο. Θα απέχουν ή θα ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς; Είναι δύο σενάρια ευνοϊκά για τον Μπάιντεν.