Colpo – Grosso οκταετίας η αλλαγή νόμου για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις

234

Πώς η αλλαγή του νόμου για τις πορείες εξασφαλίζει στο Μητσοτάκη ολοκλήρωση θητείας και επανεκλογή

Του Χρήστου Μυτιλινιού

Αντιδράσεις κι ένταση έχουν προκληθεί από εχθές στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με παρότρυνση του Πρωθυπουργού για αλλαγή του νόμου που αφορά στις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα τα λόγια του Πρωθυπουργού αναφέρουν:

«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές που έρχονται μετατρέπουν την Ελλάδα σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με όλα τα εχέγγυα για εύρυθμη λειτουργία.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο νομοσχέδιο:

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος συνάθροισης που θα επικοινωνεί με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την πορεία. Ο υπεύθυνος πορείας θα φέρει την ευθύνη για την ειρηνική και ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης. 

Παράλληλα θα καθιερωθεί η υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης στα αστυνομικά τμήματα από τον υπεύθυνος οργανωτή της.  

Κάθε διαδήλωση θα πραγματοποιείται παρουσία εισαγγελέα, που θα είναι αρμόδιος για την τήρηση του νόμου, θα κρίνει τον όγκο της διαδήλωσης και θα μπορεί να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές. 

Επίσης θα καθορίζονται συγκεκριμένα μεγέθη για τους χώρους όπου θα συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές. Ανάλογα με την συμμετοχή του κόσμου, δηλαδή, θα αποφασίζεται εάν η συγκέντρωση θα γίνεται στο πεζοδρόμιο ή θα κλείσει μία λωρίδα του δρόμου ή ολόκληρος ο δρόμος. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση προκαλεί δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή θα επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών. 

Αρμόδιος για τους περιορισμούς θα είναι ο αστυνομικός διευθυντής που θα χρειάζεται και την γνώμη των οικείων δημάρχων.  

Η εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου είναι μια ξεκάθαρη υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αλλά και επίδειξη δύναμης και χαρακτήρα. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν κατάφερε ούτε να σκεφτεί να περάσει τέτοιο νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι των πόλεων και κυρίως της Αθήνας έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως για το πανδαιμόνιο που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, επειδή 50 άτομα αποφάσισαν επί τόπου να τους κλείσουν, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς προγραμματισμό χωρίς τίποτα. Και βέβαια με τον υπεύθυνο πορείας πλέον ο οποίος θα επιφορτιστεί την ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή της, εφόσον αυτό δεν γίνεται πράξη, εκ του νόμου θα προκύπτει ότι εκείνος ο υπεύθυνος και θα συλλαμβάνεται. 

Είναι αδιαμφισβήτητο και προκύπτει και από το ρεπορτάζ ότι ο κόσμος ζητάει επίμονα εδώ και χρόνια μια καλή ρύθμιση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι πορείες, αντί να είναι υπέρ του λαού, κατήντησαν με την πάροδο των χρόνων σε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών ατόμων υπεύθυνων για αυτές και σε πλήρη ταλαιπωρία και σύγχυση για τους υπόλοιπους πολίτες.

Η πραγμάτωση και εφαρμογή του νόμου θα παρακολουθείται συνεχώς, αυτό είναι η αλήθεια. Όμως η αρχή του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για όλους.