Delmicron: Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν ταυτόχρονα από τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον

557

Στη Delmicron, δηλαδή στη νόσηση από το συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή (03.01.2021) ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, αυτό μπορεί να συμβεί και να ταλαιπωρήσει, κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους, αλλά και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός και το 2022, καθώς σύντομα -όπως προσέθεσε- θα έχουμε κοντά μας και την γρίπη.

Πού και ποιους «χτυπά» η Delmicron
Διευκρινίσεις έδωσαν και οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), για τη συνύπαρξη της μετάλλαξης Όμικρον με τη μετάλλαξη Δέλτα (Delmicron).

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 και μάλιστα είναι πιθανό να νοσήσουν ταυτόχρονα και από τα δύο επικρατούντα στελέχη του κορονοϊού.

Η συλλοίμωξη με τα δύο στελέχη (Delmicron) μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Και αυτό ισχύει γιατί μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να είναι κυρίαρχη, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εκλείψει.

Στο γενικό πληθυσμό η πιθανότητα της ταυτόχρονης λοίμωξης με δύο μεταλλάξεις κορονοϊού είναι χαμηλή, ωστόσο σε περιπτώσεις συνωστισμού μπορεί να συνυπάρχουν κρούσματα τόσο Δέλτα, όσο και Όμικρον. Εάν τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό βρεθούν στο πλήθος, θα εκτεθούν πιθανότατα και στα δύο στελέχη και μπορεί να εμφανίσουν κλινική νόσο και από τα δύο στελέχη.

Τα συμπτώματα είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός των συμπτωμάτων από τις δύο μεταλλάξεις και περιλαμβάνουν εμπύρετο, βήχα, ανοσμία, αγευσία, πονοκέφαλο, καταρροή και πονόλαιμο.