Δίνουμε τα Μιράζ και τα F16 μας στην Ουκρανία;

353

Η Ελλάδα ανανεώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για τον 21ο αιώνα, επιχειρώντας έναν σημαντικό μετασχηματισμό της ΠΑ της, με παροπλισμό και πώληση τμημάτων του ποικιλόμορφου αεροπορικού στόλου της, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000. Ο υπουργός Άμυνας, κύριος Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε την ανάγκη για κάθετες αλλαγές, τονίζοντας το μη βιώσιμο κόστος συντήρησης μιας ποικιλίας πολεμικών αεροσκαφών.

Η αλλαγές περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16 στην πιο προηγμένη διαμόρφωση Viper και την επέκταση του στόλου της Rafale από 24 σε 30 μονάδες. Επιπλέον, η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει την αεροπορία της με 40 υπερσύγχρονα F-35 Lightning II, εν αναμονή της έγκρισης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Αυτή η γενική ανακατανομή-εκσυγχρονισμός της ΠΑ της Ελλάδας, δεν στοχεύει μόνο στην ενίσχυση της αμυντικής στάσης της, αλλά προσφέρει επίσης ευκαιρίες για άλλα έθνη, όπως η Ουκρανία, που ενδέχεται να αποκτήσουν μερικά από τα παροπλισμένα αεροσκάφη για να ενισχύσουν τις δικές τους στρατιωτικές δυνατότητες.

Από τα F-16 στα F-35: Το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό του εναέριου στόλου της

Περισσότερα από 4.600 F-16 Fighting Falcon έχουν παραχθεί και παραδοθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Περισσότερα από 25 κράτη έχουν υιοθετήσει το μονοκινητήριο, υπερηχητικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων, καθιστώντας το ένα από τα πιο κοινά μαχητικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

Η Αθήνα σχεδιάζει να παροπλίσει και να πουλήσει τα F-16 της, καθώς και τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000. Η κίνηση έχει σκοπό να «προετοιμάσει τις ένοπλες δυνάμεις για τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στις 25 Μαρτίου.

«Πρέπει να κάνουμε κάποιες πολύ ριζικές αλλαγές, στα οπλικά συστήματα, στη δομή, στην καινοτομία – δηλαδή στην ικανότητα δημιουργίας νέων συστημάτων χρησιμοποιώντας τις δικές μας δυνατότητες – στη στρατιωτική θητεία, στο δικό μας σημαντικό και με κίνητρο προσωπικό, Όλα πρέπει να αλλάξουν. Όλα πρέπει να αλλάξουν για να διατηρήσουμε ακριβώς τον ίδιο στόχο: την ικανότητα να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας», είπε ο Δένδιας.

Ονόμασε την ποικιλία των αεροσκαφών που βρίσκονται σε υπηρεσία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και τα αεροσκάφη περιελάμβαναν τα F-4, Mirage 2000-5, Block 30 F-16, Block 50 F-16, Block 52 F-16, Viper F-16, και Rafale.

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν και, αν είναι δυνατόν, να πουληθούν. Το Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο και μπορεί να πουληθεί. Τα Block 30 F-16 πρέπει να πουληθούν.” εξήγησε ο Δένδιας, ο οποίος επεσήμανε το τεράστιο κόστος συντήρησης τόσων διαφορετικών τύπων αεροσκαφών.

Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα αναβάθμισε τα F-16 της στο επίπεδο Viper, ενώ θα αυξήσει από 24 σε 30 τον αριθμό των γαλλικών μαχητικών Rafale που πετά.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει επίσης σαράντα Block 4 F-35 Lightning II – φέρνοντάς τα στον 21ο αιώνα. Αυτή η συμφωνία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αλλά εξακολουθεί να εκκρεμεί η έγκριση του Κογκρέσου.

Μια Πιθανή Ελληνική Πυροσβεστική Πώληση

Αυτό θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η Αθήνα είχε προαναγγείλει ότι θα πουλήσει τα δεκαοκτώ μαχητικά Mirage 2000 στην Ινδία. Θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική ιστορία για τις σαράντα εκδόσεις F-16 Block 30, καθώς και για τα σαράντα αεροσκάφη Block 50.

Σύμφωνα με το The War Zone, τα F-16 Block 30 περιλαμβάνουν 34 μονοθέσια F-16C και έξι εκδόσεις F-16D. Αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Πωλήσεων Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων Peace Xenia I και παραδόθηκαν μεταξύ 1988 και 1990. Προηγουμένως προτάθηκε ότι αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση αεράμυνας, αλλά τώρα φαίνεται πιο πιθανό η Αθήνα να αναζητήσει ξένο αγοραστή. Το αεροσκάφος μπορεί να μην χρειαστεί να πετάξει μακριά – η Ουκρανία ονομάστηκε γρήγορα ως πιθανός προορισμός.

Το Κίεβο βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να υποδεχθεί περίπου 40 Fighting Falcons από τη Δανία και την Ολλανδία, με το πρώτο αεροσκάφος να αναμένεται να φτάσει αυτό το καλοκαίρι . Επιπλέον 40, και ίσως ακόμη και 80 μαχητικά, θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την Ουκρανία. Ίσως αρκεί ακόμη και να γείρει τη ζυγαριά υπέρ της.

Ο Peter Suciu είναι ο συγγραφέας του άρθρου. Έχει συνεισφέρει σε περισσότερα από 48 περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες με περισσότερα από 3.200 δημοσιευμένα άρθρα σε μια 20ετή καριέρα στην αμυντική δημοσιογραφία. Γράφει τακτικά για στρατιωτικό υλικό, ιστορία πυροβόλων όπλων, κυβερνοασφάλεια, πολιτική και διεθνείς υποθέσεις. Ο Peter είναι επίσης συγγραφέας του Forbes και του Clearance Jobs .

Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει Block 30 F-16, Mirage 2000 Fighters: Γιατί έχει σημασία για την Ουκρανία;

Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να ξεφορτωθεί τόσο τα πρώιμα μοντέλα F-16 όσο και τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Mirage 2000, ως μέρος μιας μεγάλης αναμόρφωσης των ενόπλων δυνάμεών της. Μεταξύ των πιθανών αγοραστών των ελληνικών αεροσκαφών F-16 Block 30 και Mirage 2000EG/DG θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία.

“Έχουμε ένα φορτίο διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. Έχουμε F-4, Mirage 2000-5, Block 30 F-16, Block 50 F-16, Block 52 F-16, Viper F-16 και Rafale”, δήλωσε ο Δένδιας.

“Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν και, αν είναι δυνατόν, να πουληθούν. Το Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο και μπορεί να πουληθεί. Τα Block 30 F-16 πρέπει να πουληθούν. Και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και Block 30 F-16», πρόσθεσε ο Δένδιας.

Όσον αφορά το F-35, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα θέλει την πιο ικανή έκδοση Block 4, η οποία δεν έχει ακόμη βγει στον αέρα, εν μέσω συνεχιζόμενων προβλημάτων με τη ραχοκοκαλιά του λογισμικού και του υλικού που θα επιτρέψουν αυτές τις νέες δυνατότητες.

Το Military Balance 2023 δείχνει ότι από τις αρχές του περασμένου έτους, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέτρησε επίσημα 34 αεροσκάφη F-4E Phantom II σε ενεργό υπηρεσία.

Όσον αφορά τα αεροσκάφη F-16 Block 30, η κατάσταση είναι πιο ενδιαφέρουσα. Η Ελλάδα παρέλαβε 34 μονοθέσια F-16C Block 30 και έξι διθέσια αεροσκάφη F-16D Block 30 μεταξύ 1988 και 1990.

Όσον αφορά τον ελληνικό στόλο Mirage 2000, οι συντάκτες της πύλης The Drive, αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει επί του παρόντος περίπου 25 αεροσκάφη Mirage 2000-5 BG/EG, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορείς για πυραύλους κρουζ SCALP-EG, τα οποία έχουν προμηθευτεί και χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία. Διαθέτει επίσης έναν ορισμένο αριθμό αεροσκαφών τύπου Mirage 2000 EG/DG, τα οποία είναι «προγραμματισμένα» για καθήκοντα αεράμυνας αλλά μπορούν να φέρουν και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.

Οι συντάκτες του Drive προτείνουν ότι μεταξύ των πιθανών αγοραστών των ελληνικών αεροσκαφών F-16 Block 30 και Mirage 2000 EG/DG θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία.

«Το Mirage 2000, επίσης, έχει συνδεθεί με μια πιθανή μεταφορά στην Ουκρανία, με προτάσεις μεταφοράς και από γαλλικές αρχές. Μέχρι στιγμής, αυτές δεν έχουν καταλήξει, με τα F-16 να αναδεικνύονται ως η σαφής προτεραιότητα για την Ουκρανία. Η διαθεσιμότητα δυνητικά δεκάδων επιπλέον πλεονασμάτων Mirage 2000 και πιο προηγμένων εκδόσεων Mirage 2000-5, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση αυτών των σχεδίων», σύμφωνα με την πύλη The Drive.

“Στο παρελθόν, η Ελλάδα εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο μεταφοράς άλλων βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κυρίως μια πρόταση για αποστολή των πολύ αναγκαίων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300. Ασυνήθιστο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει αρκετά σημαντικά αποθέματα συστημάτων αεράμυνας σοβιετικής εποχής και ρωσικής κατασκευής, και στις αρχές του τρέχοντος έτους υπήρξαν αναφορές ότι η Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμη να παράσχει μερικά από αυτά στην Ουκρανία», πρόσθεσε η πύλη The Drive.

Θα πουλήσουμε τα F-16 Block 30 μας και Mirage 2000 μας στην Ουκρανία;

Βούιξε ο διεθνής αμυντικός τύπος και όχι μόνο, πως η Ουκρανία είναι ο υποψήφιος αγοραστής ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30 και Mirage 2000-5.

Παρουσιάσαμε πιο πάνω, την διάσημη αμερικανική σελίδα The National Interest με τον Peter Suciu, που δημοσιοποίησε σχετικό άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα αποσύρει-πουλάει τα παλιά μαχητικά F-16 της. Θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία;» και την ουκρανική Defence Express με την Svetlana Shcherbak, που δημοσίευσε και αυτή άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σκοπεύει να πουλήσει μαχητικά F-16 Block 30 και Mirage 2000: Γιατί ενδιαφέρει την Ουκρανία;».

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού άμυνας Νίκου Δένδια, για σημαντικές αλλαγές στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα στον στόλο μαχητικών της ελληνικής ΠΑ. Ανακοίνωσε πως θα αποσύρουμε τα F-16 Block 30, τα F-4 Phantom και τα Mirage 2000-5 και θα προσπαθήσουμε να βρούμε αγοραστές.

Τι Αναφέρουν Ουκρανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι;

Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει 40 μαχητικά F-16 από την Δανία και την Ολλανδία, μέχρι το καλοκαίρι.

Οι Αμερικανοί πανηγυρίζουν και εγκωμιάζουν τον κύριο Δένδια για την ομογενοποιήση του στόλου των μαχητικών μας αεροσκαφών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε για τα μελλοντικά ουκρανικά F-16, ότι θα αποτελούν νόμιμοι στόχοι του όπου και εάν βρίσκονται.

Σε μας τι γίνεται;

Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια για μαζική πώληση μαχητικών αεροσκαφών έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και τα ερωτήματα πολλά:

1. Ο Α/ΓΕΑ συμφωνεί με τα παραπάνω σχέδια του κυρίου Δένδια;

2. Τώρα ενόχλησε η πολυτυπία των μαχητικών μας τον κύριο Δένδια; Είναι τόσους μήνες ΥΕΘΑ.

3. Αποτελεί μέρος της «Ατζέντα 2030» όλα όσα πρότεινε τώρα για τα μαχητικά μας ο κύριος Δένδιας;

4. Αν οι προτάσεις του κυρίου Δένδια αποτελούν μέρος της «Ατζέντα 2030», γιατί δεν μας το είχε πει από την αρχή της παρουσίασής της, εδώ και μήνες;

5. Ενώ ο κ.Δένδιας επικαλείται την κοστοβόρα (και ανθρωποβόρα) πολυτυπία μαχητικών αεροσκαφών μας, δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τα διαφορετικά ελικόπτερα που ετοιμάζεται να αγοράσει για την ΠΑ μας, σε σχέση με τα Black Hawk που θέλει ο ΕΣ και τα Sea Hawk του ΠΝ μας. Γιατί;

6. Δεν μας ‘φοβίζουν’ οι δηλώσεις των Ρώσων; Και αν η λέξη ‘φοβίζουν’ δεν αρέσει σε κάποιους: δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας τις θέσεις των Ρώσων;

7. Δεν είμαστε υπέρμαχοι του να είμαστε ισαποστάκηδες αλλά, γιατί είμαστε τόσο μα τόσο πολύ στενά προσκολλημένοι σε τέτοιου είδους μονόπλευρη-μονοδιάστατη πολιτική για το θέμα της αφειδούς χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία;

Μήπως κάποιος, είναι καλό να μας ξεκαθαρίσει κάποια πράματα, κύριε Δένδια; Μήπως ήταν όλες οι αναρτήσεις σε ξένα μέσα τυχαία γεγονότα και αποκυήματα της φαντασίας κάποιων; Ή μήπως «ο κόσμος το’ χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» το ότι θέλετε (η κυβέρνησή σας) να δώσετε τα F-16 Block 30 μας και Mirage 2000-5 μας στην Ουκρανία;

Είμαστε σε αναμονή κύριε ΥΕΘΑ!