Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς ξεκίνησε η επίθεση και οι διάλογοι που «καίνε» τους χούλιγκαν

700

Την πλήρη χαρτογράφηση 60 χούλιγκαν που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συμμετείχαν στην δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γιώργου Λυγγερίδη, κατάφεραν μετά από αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού και άρση απορρήτου των επικοινωνιών, τα στελέχη της αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα έγγραφα που συνέταξαν οι αστυνομικοί, υπάρχει πλήρη καταγραφή του ρουχισμού και των ενεργειών των κατηγορουμένων, πριν την δολοφονική επίθεση στου Ρέντη.

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης, κατάφεραν να διαφύγουν από το σημείο πριν φτάσουν οι αστυνομικοί, ενώ στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, διαφαίνεται η χαλαρή διάθεση των δραστών, αλλά και οι μεταξύ τους συνεννοήσεις για το τι θα υποστηρίξουν όταν κληθούν για κατάθεση.

Για την μεταφορά των πολεμοφοδίων από το «Γ. Καραϊσκάκης», στο κλειστό του Ρέντη, χρησιμοποιήθηκαν 4 αυτοκίνητα, ενώ υπήρχε και συνοδεία 15 μοτοσυκλετών.

Αρχικά η επίθεση κατά των αστυνομικών, ήταν προγραμματισμένη για μετά την λήξη του αγώνα βόλεϊ, ΟΣΠΦ-ΠΑΟ αλλά ο «Ιωσήφ», άτομο που φέρεται ως ένας εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Λυγγερίδη, αποφάσισε η επίθεση να γίνει στο τέλος του 1ου σετ.

Το σύνθημα για την επίθεση

Όταν οι χούλιγκαν βγήκαν  από το γήπεδο, προμηθεύτηκαν τα πολεμοφόδια. Η επίθεση ξεκίνησε όταν ο «Ιωσήφ» εκτόξευσε κατά των αστυνομικών έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και Μ.Χ, μια ναυτική φωτοβολίδα. Ακολούθησε μαζική και σφοδρή επίθεση κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου είχαν και οι Μ. Δ και P.M. καθώς με τους άλλους δυο «αρχηγούς» έκαναν κατόπτευση πριν την επίθεση, του σημείου που βρίσκονταν οι αστυνομικοί.

Ο P.Μ κατάφερε να διαφύγει πριν τις μαζικές προσαγωγές της αστυνομίας, ενώ Δ.Μ. προσήχθη και στα χέρια του ανευρέθηκαν σωματίδια με τη σύσταση υλικών ναυτικής φωτοβολίδας και κατάλοιπα πυροβολισμού.

Ο «Ιωσήφ», όπως και  Μ.Χ, πρόλαβαν να διαφύγουν από το σημείο. Το ίδιο έπραξε και άλλος ένας ηθικός αυτουργός, ο Π.Κ που απομακρύνθηκε μέσα σε ένα smart. Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Λυγγερίδη, ο Ν.Γ, δεν πρόλαβε να φύγει και προσήχθη.  Εκτός από την φονική φωτοβολίδα, συμμετείχε σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. και στην κατασκευή των πολεμοφοδίων.

Οι συνεννοήσεις και οι καταθέσεις των χούλιγκαν

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην δολοφονική επίθεση, αντιλήφθηκαν εγκαίρως πως είχαν μπει στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας, άλλωστε είχαν αφήσει στο σημείο της επίθεσης, πλήθος αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως φαίνεται, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στου Ρέντη, προσπαθώντας να βρουν διάφορες δικαιολογίες.

Ένα από τα άτομα που συμμετείχε στην επίθεση ο Λ.Κ, μετά τη λήξη των επεισοδίων, φρόντισε να πετάξει μέρος του ρουχισμό του με σκοπό να δυσκολέψει το έργο των αρχών στην ταυτοποίηση του,  στις τουαλέτες του γηπέδου.

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επαφής  που είχε ένα άλλος δράστης στην επίθεση,  με άγνωστο άτομο αναφέρει, «Στο Λ… έχουνε πάει τρεις φορές σπίτι του. «Άγνωστο άτομο»: Οι μπάτσοι; «Κ. Α»: Ναι (ακατάληπτο) μου λέει φίλε μου λέει με ψάχνουνε έχουνε πάει τρεις φορές πήγαν μου λέει μια εννιά, μία δώδεκα και μια… Που είναι ρε τώρα αυτός (ακατάληπτο). Έχουν βρει πυρίτιδα ρε από τον Λ σίγουρα ή αποτυπώματα. Ο Κ.Α μάλιστα μετά την επίθεση κατά των αστυνομικών, προέτρεπε τους υπόλοιπους να «παραμείνουν ψύχραιμοι».

Ένας άλλος δράστης, αμέσως μετά την επίθεση επικοινωνεί με τον πατέρα του τηλεφωνικά προσπαθώντας να τον καθησυχάσει.

Π.Μ: «Ναι βγήκα λίγο εκεί ρε δεν χρειάζεται να τα αναλύεται τα συζητάνε στο χωριό δεν καταλαβαίνεις ρε μπαμπά;Δεν σας έχω κρύψει τίποτα. Δεν έχω πιάσει τίποτα.».

Ο Δ.Α, ένα ακόμη άτομο που συμμετείχε στην επίθεση, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Χ.Κ, δείχνει ανήσυχος και προσπαθεί να ετοιμάσει την στάση που θα κρατήσει όταν κληθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Δ.Α: Εεεεεε μου κάηκαν αλλά μου κάηκαν πολύ καλά, έτσι πιστεύω, δηλαδή έχει γίνει…. δεν υπάρχουν πλέον πια για μένα αλλά δίνω ένα ξέρω γω ένα 30% τι να σου πω. Ακόμα και έτσι να γίνει δε βγήκα φίλε εντάξει; στ αρ@@@ια μου δηλαδή ότι και να μου πούνε, μου τα πήραν άλλοι μου τα πήραν άλλοι τι να κάνω εγώ;

Χ.Κ: Ναι εντάξει Οκ.

Δ.Α: Βγαίναμε το μπούγιο, με είδανε, μου τα πήρεεεε, θα πω θα κατηγορήσω εκεί τους δυτικούς να πάνε να γαμηθούν. (Γέλια).  Ο Α.Τ, ακόμη ένα άτομο που συμμετείχε στην επίθεση, μέρες μετά από αυτήν, έχει καταγραφεί να συνομιλεί με τον πατέρα του, ο οποίος τον ρωτάει αν ποια ρούχα θέλει να πετάξουν, πιθανών από εκείνα που φορούσε έξω από το κλειστό του Ρέντη.

Α.Τ: Έλα που είσαι;

Πατέρας: Εγώ στον Π. εσύ που είσαι.

Α.Τ : Ντάξει. Βόλτα.

Πατέρας: Μπράβο. Πες μου κάτι για να πω του Π. Από εδώ τι ρούχα θέλεις να φύγουνε;

Α.Τ: Τι;

Πατέρας: Άστο θα τα πούμε από κοντά.

Σε μια άλλη περίπτωση δυο από τους κατηγορούμενους, συνομιλούν στο τηλέφωνο σε χαλαρό τόνο, αναφέροντας πως είδαν τον εαυτό τους στην  τηλεόραση, με ένα από αυτούς να κάνει πλάκα λέγοντας, «ετοίμασε σάκο».

Κ.Σ : Ναι και χωρίς μαλακία να ξέρεις ότι δείξανε φωτογραφίες μέσα από το γήπεδο του Καρντάση.

Α.Κ: Αλήθεια εμάς η γενικά;

Κ.Σ: Εμάς αλλά εμείς φαινόμαστε θολά αλλά φαίνεται ότι φοράω το μπουφάν το bad boy ότι είμαστε στο πέταλο.

Α.Κ: Σοβαρά μιλάς τώρα;

Κ.Σ: (γέλιο) ναι.

Α.Κ: Είσαι μαλάκας;

Κ.Σ «ΣΑΡΡΑΣ»: Στο ορκίζομαι να άμα θες πάρ ’τον τώρα να στα πει.

Α.Κ:  Πω μαλάκα ετοίμασε σάκο έτσι. «ΣΑΡΡΑΣ»

Κ.Σ: Μαλάκα τι λες ρε αδερφέ έχω πει το μεγαλύτερο ψέμα πες μου ότι καταρρίφθηκε τώρα όλο αυτό. Ρε φίλε άκου με τον Κ… εμείς είχαμε συνεννοηθεί γιατί είπα ότι δεν ήμασταν μαζί και είπα ότι δεν βρεθήκαμε ούτε στο γήπεδο ούτε στο μεταγωγών και βρεθήκαμε μόνο το Σάββατο το πρωί.

Πολλοί από τους υπόλοιπου εμπλεκόμενους υποστήριξαν πως τα ρούχα τους, που εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς σε κάδους και σε γύρω δρόμους από του Ρέντη, τους έπεσαν  ή πως «Τα πέταξα γιατί φοβήθηκα ότι θα νομίζουν ότι συμμετείχα και εγώ μαζί με αυτούς που έκαναν τα επεισόδια τους μπαχαλάκηδες».

Πηγή: Law & Order