Εκλογή ΠτΔ: Οι συμβολισμοί και η σφραγίδα

474

Γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης.

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν και έπειτα από εκτιμήσεις, αναλύσεις και μακρές συζητήσεις εν μέσω μιας -ελαφρά τη συνειδήσει- ατέρμονης ονοματολογίας,  ο πρωθυπουργός επέλεξε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μια επιλογή που πολλούς ενδεχομένως αιφνιδίασε, ένεκα της χαμηλής δημοτικότητας της δικαστικού και -μέχρι πρότινος- Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην κούρσα των μνηστήρων. Αναμφίβολα, η επιλογή Σακελλαροπούλου  χαρακτηρίζεται ως κίνηση πολιτικής ουσίας καθώς πρόκειται για μια επιφανή και αξιοσέβαστη δικαστικό με μακρόχρονη εμπειρία και αδιαμφησβήτητο κύρος. Παράλληλα, όμως, υποδηλώνει σημαντικούς αλλά και ισχυρούς συμβολισμούς, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τονίσει με την απόφαση του αυτή.

Η τοποθέτηση μιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του κράτους αποτελεί μια κίνηση προόδου που συμβολίζει την πλήρη ισότητα των δύο φύλων και την αδιαπραγμάτευτη αξία και θέση της σύγχρονης Ελληνίδας στην κοινωνία, δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα για πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή. Σε μια ανεπτυγμένη χώρα του Δυτικού κόσμου, η επιλογή ανθρώπων θηλυκού γένους σε ανώτατο αξίωμα δεν θα έπρεπε να αποτελεί επ’ ουδενί είδηση. Μολαταύτα σε μια Ελλάδα που οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα, η κίνηση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό αλλά και τη μετάβαση σε μια κανονικότητα, που δυστυχώς απουσιάζει από την ελληνική κοινωνία.

Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, επιπρόσθετα, μιας προσωπικότητας με πλούσιο βιογραφικό και πλειάδα διεθνών περγαμηνών, αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας συμβολίζοντας μιαν Ελλάδα στην οποία θα ανελίσσονται, θα αναδεικνύονται και θα λαμβάνουν καίρια αξιώματα άτομα ικανά, επιτυχημένα, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Ταυτόχρονα, συνυπολογίζοντας και το γεγονός πως δεν αποτελεί πολιτικό πρόσωπο, η πρόταση Σακελλαροπούλου συνιστά και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως η εποχή που αναδεικνύονταν άτομα που σε πολλές περιπτώσεις ευτέλιζαν τον πολιτικό βίο ή πρόσωπα με μοναδικά δείγματα γραφής την πορεία τους στις κομματικές νεολαίες και παρατάξεις, έχει παρέλθει.

Η απόφαση να προκριθεί μιαν ανώτατη δικαστικός στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποδηλώνει και άλλη μια σημαντική παράμετρο. Σε μια εποχή που το Κράτος Δικαίου κλονίζεται συθέμελα, και με τις αποκαλύψεις της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή να διαδέχονται η μία την άλλη, αποκαλύπτοντας ένα δυσώδες παραδικαστικό κύκλωμα, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί την έμφαση και την προσήλωση της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης. Λαμβάνοντας υπόψιν και το τοξικό κλίμα των προηγουμένων ετών με την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός θέλησε να συμβολίσει το τέλος του διχασμού, της μιζέριας και του χαμηλού πολιτικού επιπέδου με τη δημιουργία μιας σύγχρονης πραγματικότητας με κανόνες, σε ένα υγιές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Εν μέσω μιας οξυμένης περιόδου και μιας παρατεταμένης κρίσης  στα εθνικά θέματα, με τις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας να είναι έντονες όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, η επιλογή μιας γυναίκας που γνωρίζει άριστα τις διεθνείς σχέσεις ούσα έμπειρη νομικός, είναι a priori συμβολική. Οι γνώσεις αλλά και το κύρος της συνοψίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να χειριστεί ειρηνικά, τηρώντας τις ισορροπίες και με άξονα το Δίκαιο, ζητήματα που ενδεχομένως ανακύψουν.

Καταλήγοντας, η απόφαση Μητσοτάκη να επιλέξει  την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας μάλιστα πλειάδα επιφανών προσώπων, υποδηλώνει και κάτι βαθύτερο· την πρόθεση του ίδιου να αφήσει το προσωπικό του ίχνος στην πολιτική ζωή του τόπου. Αξιοποιώντας την ιστορική συγκυρία και αποτελώντας τον πρώτο πρωθυπουργό που προκρίνει μια γυναικεία υποψηφιότητα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ο Μητσοτάκης επιθυμεί να αφήσει το αποτύπωμα του, σηματοδοτώντας την οριστική έξοδο από την κρίση και την απαρχή μιας εποχής εθνικής αναγέννησης σε όλα τα επίπεδα, σφραγισμένης με το όνομα του.