Έκθεση: Πως το Πακιστάν υπονομεύει τα συμφέροντα τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων – Γιατί δεν πρέπει να πάρει τα F-16

278

Το Πακιστάν δεν ήταν ποτέ φίλος, σίγουρα όχι σύμμαχος, η χώρα έχει μακρά ιστορία όχι απλώς να αγνοεί ωμά τις ανησυχίες της Δύσης, αλλά και να παραβιάζει ενεργά τις δεσμεύσεις της έναντι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Δρ Siegfried O Wolf, γράφοντας στο South Asia Democratic Forum (SADF) είπε ότι ο παραλογισμός στη λήψη αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία όταν πρόκειται για το Ισλαμαμπάντ δεν είναι κατανοητός για έναν παρατηρητή που προωθεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανοιχτές και ελεύθερες κοινωνίες.

Η ουσιαστική υποστήριξη από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τους έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών – και στη συνέχεια να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν (IRoA) ένα από τα πολλά παραδείγματα.

Ένα από τα τελευταία γεγονότα στις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν φάνηκε εξαιρετικά περίεργο. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα Ασφάλειας των ΗΠΑ (DSCA) «έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή Ξένη Στρατιωτική Πώληση στην κυβέρνηση του Πακιστάν του F-16 Case for Sustainment και του σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 450 εκατομμυρίων USD. ‘

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική βοήθεια ασφαλείας προς το Πακιστάν τα τελευταία χρόνια. Αντιστρέφει επίσης την απόφαση της πρώην αμερικανικής κυβέρνησης «να σταματήσει κάθε βοήθεια στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας προς το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ήταν εταίρος στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας – και ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα για τη μεγάλης κλίμακας βοήθειά της μέχρι στιγμής. , είπε ο Γουλφ.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ινδία – μια χώρα που από την ύπαρξή της όχι μόνο έπρεπε να αντιμετωπίσει απρόκλητους πολέμους, επιθέσεις και άλλες ένοπλες αντιπαραθέσεις, αλλά είναι επίσης επίμονο θύμα της κρατικής διασυνοριακής τρομοκρατίας από το Πακιστάν, εξέφρασε τη δυσφορία της.

Ινδοί στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι η νέα «συμφωνία F-16» επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και του Νέου Δελχί, ανέφερε η SADF.

Ένας σημαντικός στόχος στην αγορά αεροσκαφών Rafale ήταν να εξισορροπηθεί οποιοδήποτε πλεονέκτημα του Πακιστάν στις εναέριες μάχες που προέρχονται από το Πακιστάν λόγω του στόλου του PAF F-16 ή των «κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών».

Η αναπροσαρμογή του στόλου των F-16, σε συνδυασμό με την παροχή νέων συστημάτων ραντάρ, θα μπορούσε να εκμηδενίσει σωστά κάθε πιθανό πλεονέκτημα που αποκτάται μέσω του νέου «Εξοπλισμένου με Rafale-IAF» έναντι του PAF, είπε ο Wolf.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ταχέως αυξανόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, ειδικά τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό, την ολοένα και πιο επιθετική στάση του απέναντι στην Ταϊβάν, τις εδαφικές διεκδικήσεις του έναντι των περισσότερων γειτόνων και τον διφορούμενο ρόλο της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ευρώπη , πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πώς η συμφωνία για τα F-16 με το Πακιστάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ανέφερε η SADF.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται μάλλον ότι μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ επιζήμια τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για τους συμμάχους και φίλους της. Πολλά γεγονότα δείχνουν ένα τέτοιο μειονέκτημα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη αν βάλει κανείς την ΕΕ στην εξίσωση ΗΠΑ-Πακιστάν. Η Ουάσιγκτον δεν είναι μόνη στη δύσκολα κατανοητή εξωτερική πολιτική της έναντι του Ισλαμαμπάντ, είπε ο Γουλφ.

Για πολλά χρόνια, οι Βρυξέλλες έχουν χορηγήσει στο Ισλαμαμπάντ το καθεστώς Γενικευμένων Προτιμήσεων (GSP+), το οποίο καταργεί τους εισαγωγικούς δασμούς για τα πακιστανικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ. Είναι αυτονόητο ότι αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του Πακιστάν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεχίζουν, το πιο άβολο, να ανανεώνουν το καθεστώς ΣΓΠ+ για το Πακιστάν, παρόλο που το Ισλαμαμπάντ παραβιάζει και δεν σέβεται όλους τους όρους σχετικά με την επιλεξιμότητα. Η Ευρώπη υποστηρίζει έτσι την οικονομία του Πακιστάν, συμβάλλοντας στην αγοραστική δύναμη του στρατού του για την απόκτηση όπλων και τη συσσώρευση νομισματικών περιουσιακών στοιχείων (τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση τρομοκρατών που διεξάγουν δραστηριότητες κατά της Ινδίας), ανέφερε η SADF.