Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε στις 24 Απριλίου υπέρ ενός εγγράφου που καταγγέλλει την Ουγγαρία για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως τις χαρακτήρισε, και επικρίνει την κατάχρηση του δικαιώματος βέτο της χώρας.
Το ψήφισμα επικρίνει «την επανειλημμένη κατάχρηση του δικαιώματος βέτο και τον εκβιασμό της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Η Ουγγαρία αναλαμβάνει τα ηνία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Καμία από τις τροπολογίες υπέρ της Ουγγαρίας δεν εγκρίθηκε. Ούτε και η πιο ριζοσπαστική εναντίον της, αυτή της αναστολής της ευρωπαϊκής προεδρίας της Ουγγαρίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η οποία προτάθηκε από την ομάδα Η Αριστερά.
Ο Ροντρίγκο Μπαλέστερ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Mathias Corvinus Collegium της Βουδαπέστης, χαρακτήρισε την κίνηση «κυνήγι μαγισσών» και «πολιτική οπλοποίηση του ‘κράτους δικαίου’, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της αυθαιρεσίας, των διπλών κανόνων, της υποκρισίας και του κυνισμού».
Ένα μεγάλο μέρος του Ευρωκοινοβουλίου επιτίθεται στην Ουγγαρία από τότε που ο πρωθυπουργός Όρμπαν κατάφερε να ξεμπλοκάρει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε παρακρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ένα τρίτο του συνολικού ποσού που είχε δεσμευτεί.
Μετά από μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών κατηγόρησε την ουγγρική κυβέρνηση για πολιτικό «εκβιασμό».
Hungary managed to unblock about €2 billion in European Union funds as Prime Minister Viktor Orban’s government made further progress in the recovery of crucial financing. https://t.co/34t9z4jONe
— Brussels Signal (@brusselssignal) March 4, 2024
Η Βουδαπέστη διεκδίκησε το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο και αντιτάχθηκε σε ορισμένα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία, αν και αργότερα υποχώρησε μόλις έλαβε τη δόση της κοινοτικής χρηματοδότησης.
Σχεδόν παράλληλα, σε μια δύσκολη ψηφοφορία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της διαδικασίας μεταρρύθμισης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η οποία επικρίθηκε έντονα από δεξιές ομάδες όπως οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Η έκθεση για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών εγκρίθηκε στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους με 305 ψήφους υπέρ, 276 κατά και 29 αποχές.
Σημαίνει στην πράξη «την κατάργηση της κυριαρχίας των κρατών μελών» και ένα ακόμη βήμα προς μια «συγκεντρωτική και μη ομοσπονδιακή Ευρώπη», δήλωσε ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάτσεκ Σάριουζ-Βόλσκι, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος βέτο των κρατών μελών της ΕΕ, αν και για διαφορετικούς λόγους.
Η Φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ έχουν δεσμευτεί για την επιτάχυνση της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας στην ΕΕ από το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η χρονιά – στόχος τους είναι το 2030.
Και οι δύο ηγέτες θεωρούν ότι η αύξηση του αριθμού των κρατών μελών του μπλοκ από 27 σε 35 θα ήταν «δύσκολο να κυβερνηθεί», γι’ αυτό και υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών.
Στόχος είναι η αντικατάσταση της ομοφωνίας με την πλειοψηφία, η οποία στην πράξη πιθανότατα θα μειώσει την επιρροή των μικρότερων χωρών – όπως η Ουγγαρία – στην ΕΕ και θα ενισχύσει την κυριαρχία των μεγαλύτερων.
Ενώ η Γαλλία και η Γερμανία θα ευνοηθούν, άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, που τώρα κυβερνάται από τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ με τις ευλογίες των Βρυξελλών, θα μπορούσαν να γίνουν βασικοί παίκτες στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Πηγή: NewsFire.GR