Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Οι νέες στρατηγικές συμφωνίες μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο

593

Νέα εποχή ξεκινά για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.) μετά την επίτευξη της συμφωνίας με το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου για την προμήθεια πυρομαχικών 105mm, αρχικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλαος Κωστόπουλος, μιλά στο iefimerida.gr για την ελληνική καινοτομία και αποκαλύπτει τις νέες στρατηγικές συνεργασίες που κρύβει το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

«H αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας, είτε μέσα από τις ιστορικές κρατικές βιομηχανίες της είτε μέσα από τον εξαιρετικά δυναμικό ιδιωτικό τομέα, κρύβει εξαιρετικό ταλέντο, εμπειρία και δυναμική που της επιτρέπει να διεκδικήσει με ρεαλισμό ένα σημαντικό μερίδιο από τις προοπτικές που έχει η διεθνής αγορά στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας», αναφέρει ο κ. Κωστόπουλος, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου   

Στόχος της νέας προσπάθειας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ε.Α.Σ., είναι η αμυντική βιομηχανία να αλλάξει σελίδα και να απαγκιστρωθεί από τις αμφιλεγόμενες και σκιώδεις επιλογές και πρακτικές του παρελθόντος που την άφησαν για χρόνια στο περιθώριο.

+«Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προσπαθούμε μαζί με τα στελέχη και τους εργαζομένους να αφήσουμε στο χθες αντιλήψεις και πρακτικές που καθήλωσαν στο περιθώριο την εταιρεία και να ξανασυστηθούμε στην διεθνή αγορά μέσα από ρεαλιστικούς στόχους και αντιλαμβανόμενοι τα νέα οικονομικά δεδομένα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Το πρώτο βήμα σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν να φέρουμε στο σήμερα τη σχέση μας με τους εργαζομένους και ταυτόχρονα προσπαθώντας να στηριχθούμε στις δικές μας οικονομικές δυνάμεις.

Το δεύτερο βήμα ήταν να αλλάξουμε την αντίληψη ότι ως κρατική εταιρεία πρέπει να περιμένουμε το έργο να μας το φέρει κάποιος», τονίζει.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κωστόπουλος αναφέρεται στους επαγγελματίες του χώρου στην Ελλάδα που –όπως λέει- συνδυάζουν εξαιρετική εμπειρία αλλά και την ικανότητα να βρίσκουν λύσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ καθημερινά νέες καινοτόμες τεχνολογίες δημιουργούνται σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και στα πανεπιστήμιά. «Βλέπουμε ότι σήμερα, για πολλές χώρες -ιδιαίτερα στη γειτονιά μας- η αμυντική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης νέων τεχνολογιών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τελικά θωράκισης τόσο της ασφάλειας όσο και της οικονομίας των χωρών. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και οικονομικού, εξωστρεφούς μοντέλου».

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ε.Α.Σ. Νικόλαος Κωστόπουλος

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ε.Α.Σ. Νικόλαος Κωστόπουλος

Οι μελλοντικές, νέες στρατηγικές συνεργασίες

Η διοίκηση των Ε.Α.Σ., σύμφωνα πάντα με το διευθύνοντα σύμβουλο, επιθυμεί να προσφέρει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κεφαλαιοποιώντας την ελληνική εμπειρία, τα ταλέντα και την εργατικότητα του έμψυχου δυναμικού, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο σε νέους πελάτες.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ο μόνος πελάτης που μπορούμε να έχουμε. Με απόλυτη επίγνωση ότι μία εταιρεία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον μέτοχο της, πήγαμε με αρκετό θράσος μπορώ να σας πω στην Αίγυπτο, σταθήκαμε απέναντι σε σημαντικές εταιρείες και κερδίσαμε έναν διαγωνισμό που αν μη τι άλλο θύμισε σε όλους και πρώτα από όλα σε εμάς τους ίδιος όλα όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει μία σφαιρική ανάλυση και χαρτογράφηση του διεθνούς περιβάλλοντος αναλύοντας  τα στρατηγικά σχέδια και την παρουσία μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιρειών τόσο από την Ελλάδα όσο και κυρίως από χώρες της ΕΕ, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ αναζητώντας σημεία επαφής και συνεργασίας», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς προσπάθειας. «Υπάρχουν πολλά ίσως μικρότερα έργα απ’ αυτά που συνήθως διαβάζουμε στις εφημερίδες τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε, και μέσα από αυτά να γίνουμε ισχυρότεροι και να δοκιμάσουμε νέες συνεργασίες. Να κάνουμε δηλαδή το αυτονόητο για κάθε επιχείρηση», λέει κ. Κωστόπουλος.

Τα Ε.Α.Σ. παρόν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης       

Η συνεργασία με το ΥΕΘΑ και την εκάστοτε κυβέρνηση κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, «ιδιαίτερα σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, με σοβαρές αμυντικές ανάγκες αλλά και περιορισμένους πόρους. Στον τομέα της άμυνας η κάθε απόφαση σταθμίζεται από πολλές πλευρές και οφείλει να εξυπηρετεί αντίστοιχα πολλούς στόχους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βλέπουμε τις συνθήκες ή να κρίνουμε τις όποιες αποφάσεις από την όποια δική μας πλευρά. Στα Ε.Α.Σ. προσπαθούμε και τελικά καταφέρνουμε να είμαστε διαρκώς παρόντες στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», ξεκαθαρίζει o διευθύνοντας σύμβουλος των Ε.Α.Σ. Ενώ, δηλώνει πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον της εκάστοτε κυβέρνησης να επενδύει και να εμπιστεύεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τόσο την κρατική, όσο και την ιδιωτική, να στηρίζει διεθνείς συνεργασίας και συμπράξεις αλλά και να ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών άμυνας και ασφάλειας.

«Η γνώση και οι ικανότητες που έχουμε καθώς και η καινοτομία είναι σημαντικό όπλο στην άμυνα της χώρας μας και οφείλουμε να τα ενισχύουμε και να τα ενδυναμώνουμε. Τα Ε.Α.Σ. είναι μία εταιρεία με συγκλονιστική ιστορία, απίστευτο ταλέντο, εμπειρία και δυνατότητες, εξαιρετικές εγκαταστάσεις και σημαντικές προοπτικές. Αξίζει να δούμε πέρα από τα όποια λάθη ή τις αστοχίες του παρελθόντος και να πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας», καταλήγει.