Επιταχύνεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

241

Η επιτάχυνση του σχεδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, που συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι, θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ. Ειδικά υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και την γεωπολιτική αστάθεια που δημιουργούν τα τεκταινόμενα στα Ρώσο-ουκρανικά σύνορα το όλο εγχείρημα παίρνει τον χαρακτήρα του επείγοντος και κλειδώνει την εταιρική σχέση της Ελλάδα με έναν ισχυρό γείτονα.

Η σημασία της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για ηλεκτρική διασύνδεση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.gr ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν και οι δύο πλευρές είναι η συμφωνία Μητσοτάκη και Σίσι να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων με τη συμμετοχή των δύο ηγετών, ενώ την παρακολούθηση υλοποίησης θα αναλάβουν τα επιτελεία τους. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών που θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο ΕΕ – Αφρικής, «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντικές. Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου η Ε.Ε. μπορεί σταδιακά να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική». Το project έχουν χαιρετήσει Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ προσφέροντας την στήριξη τους στην υλοποίηση του.

Τα μηνύματα που στέλνει ενάντια στις προκλήσεις η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία

Πέραν της οικονομικής και ενεργειακής σημασίας, η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στέλνει και ένα μήνυμα συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας και των προβλημάτων που δημιουργεί η συμπεριφορά της στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Η τουρκική παραβατικότητα συζητήθηκε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ενώ το θέμα θα αναδείξει ο πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει σήμερα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Τι θα αναδείξει ο Μητσοτάκης στις συναντήσεις του

Το μήνυμα της Αθήνας προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση διαλόγου με την Τουρκία είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όσο η άλλη πλευρά αμφισβητεί τους βασικούς κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης δύο κρατών δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης. Με την εντεινόμενη προκλητικότητα ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια διαλόγου και ουσιαστικής επίλυσης των διαφορών που υπάρχουν για τις θαλάσσιες ζώνες. Στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τον αντιπαραγωγικό ρόλο αυτής της συμπεριφοράς και να σημειώσει ότι υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ, από την στιγμή που υιοθετεί επιθετική συμπεριφορά εναντίον ενός άλλου μέλους της συμμαχίας.

Στο Μόναχο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών με επικεφαλής τον Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham σε μια συγκυρία που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ το περιφερειακό σχήμα 3+1 (Ελλάδα Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες) παίρνει σάρκα και οστά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ μαζί με τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021.

Επίσης, τις περιφερειακές εξελίξεις θα συζητήσει με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκανζ. Στη συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών και θα γίνει ξεχωριστή αναφορά στη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ενώ θα έχει σύντομες επαφές με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και την πρόεδρο του Κοσόβου.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε πάνελ μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ.