Financial Times: “Η Κίνα παλεύει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο ξέσπασμα κορωνοϊόύ από την εποχή της Γουχάν”

226

Η ηπειρωτική Κίνα αγωνίζεται να περιορίσει το μεγαλύτερο ξέσπασμα του κορωνοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία στη Γουχάν πριν από δύο χρόνια, καθώς η παραλλαγή Omicron δοκιμάζει τη στρατηγική “μηδενικής ανοχής” του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και θέτει τη Σαγκάη σε κίνδυνο αποκλεισμού.

Το Changchun, η πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Jilin με 9 εκατομμύρια ανθρώπους και μια σημαντική παραγωγική βάση, τέθηκε σε lockdown την Παρασκευή μετά από 23 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν, το τελευταίο από μια σειρά καταστολών σε όλη την πόλη τους τελευταίους μήνες.

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων τριπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αθροίζοντας περισσότερα από 1.100 κρούσματα σε 17 περιφέρειες και αναγκάζοντας αξιωματούχους σε πολλές πόλεις να δημιουργήσουν πρόχειρα νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης.

Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Κίνας έχει επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή στην απόφαση του Σι να μην απομακρυνθεί από τη στρατηγική μηδενικής Covid για αυστηρά κλειστά σύνορα και —όποτε εντοπίζεται μόλυνση— lockdown σε όλη την πόλη, μαζικές δοκιμές και σχολαστική ιχνηλάτηση επαφών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το κλείσιμο της κοινοβουλευτικής συνόδου της Κίνας την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ακόμη η κυβέρνηση σκόπευε να παραμείνει στη στρατηγική της για μηδενικό Covid.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την απάντησή μας πιο επιστημονική και στοχευμένη», είπε ο Λι, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο παραμένει αποφασισμένο να «προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων, [να διατηρήσει] κανονική εργασία και ζωή και να διασφαλίσει την ασφάλεια των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων».

Η πολιτική, η οποία πιστώθηκε με την καταστολή του ποσοστού θανάτων από πανδημία της Κίνας, άντεξε παρά τις αρχές που παρέδωσαν περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 σε πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων.

Οι αριθμοί κρουσμάτων της Κίνας παραμένουν χαμηλοί σχεδόν σε όλες τις διεθνείς συγκρίσεις. Η Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέφερε περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις την Παρασκευή, ενώ η Νότια Κορέα είπε ότι υπήρχαν 280.000 κρούσματα μεταξύ των 52 εκατομμυρίων.

Ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου ανοίγει ξανά γρήγορα, η προσέγγιση του Πεκίνου αντανακλά τις ελλείψεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας, είπαν ειδικοί στον τομέα της υγείας, οι οποίοι επεσήμαναν τη σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα των εγχώριων παραγόμενων εμβολίων της χώρας.

Το κλείσιμο των σχολείων και τοπικά lockdown ταλανίζουν τις τελευταίες ημέρες τη Σαγκάη, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας και σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο, ενώ έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στους κατοίκους της σχετικά με πιο δρακόντεια μέτρα.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην πόλη των 26,5 εκατομμυρίων προέτρεψαν τους ανθρώπους να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια και ορισμένες εταιρείες είπαν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι.

Με τον Κινέζο πρόεδρο να επικεντρώνεται στην εξασφάλιση μιας τρίτης θητείας στην εξουσία, που θα καταστρέψει το προηγούμενο, οι αναλυτές της Nomura είπαν ότι η πιθανότητα η Κίνα να αλλάξει την προσέγγισή της φέτος έχει μειωθεί. Αυτό συμβαίνει παρά το αυξανόμενο οικονομικό κόστος και «τις περιστασιακές αναφορές από ανώτερους ειδικούς της δημόσιας υγείας για μια ενδεχόμενη στροφή στη «ζωή με τον Covid».

«Η στρατηγική μηδενικού Covid έδειξε τη θεσμική δύναμη του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και επέτρεψε στους αξιωματούχους να επαινέσουν το θριαμβευτικό κινεζικό μοντέλο. Η εγκατάλειψη [της στρατηγικής] τώρα θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ότι η στρατηγική δεν λειτούργησε εξαρχής», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.