Φυσικοθεραπευτές: Άκρως επικίνδυνες οι ρυθμίσεις για τις σχολές επιστημών Υγείας

168

Την  αντίδραση των φυσικοθεραπευτών προκαλούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πανελλήνιος σύλλογος φυσικοθεραπευτών, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, η οποία κοινοποιείται στο πρωθυπουργικό γραφείο, χαρακτηρίζει ως «άκρως επικίνδυνες» τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη σύνθεση των σχολών επιστημών υγείας.

Η βασική ένσταση του συλλόγου αφορά στην ένταξη δύο Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ) στις σχολές επιστημών υγείας μαζί με τα δύο υπό ίδρυση τμήματα φυσικοθεραπείας και τα υπόλοιπα τμήματα επιστημών υγείας. «Στο σχέδιο νόμου προτείνεται δημιουργία σχολών υγείας με ένταξη κατά αυθαίρετο τρόπο σε αυτές, των μη συγγενών επιστημονικών κλάδων, των ΤΕΦΑΑ», αναφέρεται στην επιστολή. «Η προτεινόμενη ένταξη του ΤΕΦΑΑ με γνωστικό αντικείμενο που δεν συνάδει με τον κλινικό χαρακτήρα των Επιστημών Υγείας, θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα φυσιογνωμίας και σύγχυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ αποφοίτων της σχολής(καθηγητές Φυσικής Αγωγής) και αποφοίτων των τμημάτων Φυσικοθεραπείας της χώρας, με αυτονόητες και προβλέψιμα σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια υγεία», προσθέτει ο πανελλήνιος σύλλογος φυσικοθεραπευτών.

Οπως επισημαίνεται, παραπλήσιο φαινόμενο παρατηρήθηκε κατά το παρελθόν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δημιουργώντας τεράστια ζητήματα και δυσδιάκριτα όρια στα επαγγελματικά δικαιώματα και στις εφαρμοζόμενες πρακτικές. Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι «πρόσφατα απορρίφθηκε από το υπουργείο σας, παρόμοια πρόταση της συγκλήτου του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το τμήμα φυσικοθεραπείας εντάχθηκε στην σχολή Επιστημών Υγείας ενώ το τμήμα του ΤΕΦΑΑ στη σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας».

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρει ότι «η σχεδιαζόμενη υπαγωγή είναι αντίθετη με τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις και αλλοιώνει πλήρως την φυσιογνωμία των σχολών επιστημών υγείας ενώ μετατρέπει χωρίς ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης την επιστήμη φυσικής αγωγής και αθλητισμού σε επιστήμη υγείας σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό και διεθνές πρότυπο». Οπως σημειώνει ο κ. Λυμπερίδης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργείται «μία τεράστια σύγχυση τόσο με τα επαγγελματικά δικαιώματα και σε καμία περίπτωση ο καθηγητής φυσικής αγωγής που έχει σκοπό την διδασκαλία και την προαγωγή του αθλητισμού δεν μπορεί να θεωρείται ως επάγγελμα υγείας. Εκτός από εμάς αντιδρούν και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των επαγγελματιών υγείας. Εδώ και 40 χρόνια γνωρίζαμε ότι οι καθηγητές φυσικής αγωγής δεν έχουν καμία σχέση με την στενότερη έννοια της υγείας».