Γάλλοι ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ενισχύει τους διμερείς δεσμούς

113

Γάλλοι αξιωματούχοι και ειδικοί δήλωσαν ότι η επίσκεψη στη Γαλλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

«Με την ευκαιρία της 60ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέλεξε τη Γαλλία ως τον πρώτο σταθμό» σε αυτό το ταξίδι στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ερίκ Αλοζέ, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κίνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο μια ανάρτηση ιστολογίου.

Οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να ηγηθούν της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων ζητημάτων του κλίματος, της βιοποικιλότητας, της παγκόσμιας υγείας και της φτώχειας, δήλωσε ο Γάλλος αναπληρωτής και γιατρός βελονισμού.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα «είναι βαθιά προσκολλημένη στην ειρήνη», είπε ότι η Κίνα «παραμένει και θα παραμείνει αποφασιστικός εταίρος για τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν κόσμο που θέλουμε να είναι πολυπολικός και ισορροπημένος, ούτε μονομερής με την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε μπλοκ μεταξύ της «Δύσης» και του «Παγκοσμίου Νότου»».

Ο Ζακ Σεμινάντ, πρόεδρος του γαλλικού πολιτικού κόμματος Αλληλεγγύη και Πρόοδος, χαιρέτισε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Γαλλία ως «ένα βήμα προς τα εμπρός προς την ειρήνη στον κόσμο όπου μια σύγκρουση μεταξύ των μπλοκ απειλεί να εκφυλιστεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Η επίσκεψη σημαίνει τη συμμετοχικότητα των συνεργασιών έναντι της αποκλειστικότητας της ολιγαρχίας», έγραψε στο X.

«Ακριβώς επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε σημαντικές ανησυχίες, στρατηγικές καθώς και οικονομικές και εμπορικές, πρέπει να διατηρήσουμε έναν έντονο διάλογο με την Κίνα προκειμένου να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις», έγραψε ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ζεράρ Αρο. στήλη στο περιοδικό «Le Point».

«Διαφορετικά, θα ήμασταν στο περιθώριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αναγκαζόμασταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους», προειδοποίησε ο βετεράνος διπλωμάτης.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας Αρνό Μπέρτραντ παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, η Γαλλία και η Κίνα υπέγραψαν 18 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών που καλύπτουν την αεροπορία, τη γεωργία, τις ανταλλαγές ανθρώπων με τους ανθρώπους, την πράσινη ανάπτυξη και τη συνεργασία ΜΜΕ, αποδεικνύοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονταν «παρόμοιες απόψεις» και ότι η επίσκεψη ήταν «παραγωγική».

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της φωνή, τον δικό της ανεξάρτητο τρόπο να έχει εξωτερικές σχέσεις», τόνισε.

Ο Λιαζίντ Μπενχαμί αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γαλλοκινεζικής Φιλίας του Παρισιού, δήλωσε: «Η ιστορική συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών με αφορμή τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανοίγει έναν νέο κύκλο εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κίνας».

«Εκμένουν πολλές προκλήσεις», είπε ο Μπενχαμί. “Οι δύο χώρες μας μοιράζονται μια κοινή μοίρα – την προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στον κόσμο. Θα πρέπει να μείνουμε υπέρ του διαρκούς διαλόγου και της επιδίωξης μακροπρόθεσμων αμοιβαίων συμφερόντων.”