Γιάννης Μπέζος: «Η γενιά μου, του Πολυτεχνείου, τα έκανε ρόιδο, το μεγαλύτερο ψώνιο είναι αυτό της πολιτικής» (βίντεο)

1124

Ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μπέζος βρέθηκε στην εκπομπή του Action 24 «Καλύτερα Αργά» και αναφέρθηκε στην (πολιτική και μη) επικαιρότητα, την δουλειά του αλλά, στην «γενιά του Πολυτεχνείου» και πολλά ακόμη θέματα. Εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις απόψεις του για το τώρα και το μετά, ενθυμούμενος παλαιότερα γεγονότα και συγκρίνοντας καταστάσεις. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Νομίζω ότι παρά έχουμε ελευθερίες. Θα παρεξηγηθεί αυτό που λέω. Δηλαδή έχουμε τόσες πολλές που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Δεν έχουμε την ελευθερία του να έχουμε το θάρρος να κάνουμε τις σωστές επιλογές μας και να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Τι λέμε κάθε φορά. Είναι ζήτημα εμπειρίας και παιδείας», είπε.

«Έχουμε την αίσθηση και ταυτίζουμε την ελευθερία με την ανυπακοή. Η ελευθερία είναι ένα πειθαρχημένο παιχνίδι. Όπως και η δημοκρατία είναι πειθαρχημένο παιχνίδι. Δεν φταίει ο Έλληνας, του το έχουν επιτρέψει. Έχουμε γίνει πιο πειθαρχημένοι. Εγώ πιστεύω ότι η νέα γενιά που έρχεται τώρα, θα κάνει τη μεγάλη διαφορά σε 10-15 χρόνια. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Είναι καλύτεροι από εμάς», εξήγησε.

«Εμείς είμαστε οι καλομαθημένοι»

«Η γενιά η δική μου που ονομάζουμε “γενιά του Πολυτεχνείου” η περίφημη είναι αυτή που τα έκανε ρόιδο. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Ζήσαμε σε ειρηνική περίοδο, σε οικονομική άνθιση, στην τηλεοπτική έξαρση, στη μεγάλη ελευθερία, στις διακοπές, στο ξενύχτι. Τα κάναμε όλα πολύ πολύ, τα κάναμε ρόιδο και ησυχάσαμε! Και τώρα αντί να κάνουμε αυτοκριτική, λέμε ότι οι νέοι είναι καλομαθημένοι. Όχι! Εμείς είμαστε καλομαθημένοι!», πρόσθεσε.

«Οι νέοι δεν είναι καθόλου καλομαθημένοι, είναι πολύ προβληματισμένοι και θα πρέπει να ξεστραβωθούμε να δούμε τι θα κάνουμε! Και να αφήσουμε τα βαρύγδουπα και τα ψευτοσοσιαλιστικά, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να δώσουμε λόγο. Είναι όλο λόγια, μπούρδες. Τα οποία ακόμα πληρώνουμε καθημερινά. Από πολιτικούς, από συναδέλφους δικούς σας, δικούς μας», συμπλήρωσε.

«Στη “γενιά του Πολυτεχνείου” υπήρχαν άνθρωποι που δοκιμάστηκαν, που αγωνίστηκαν, αλλά ήταν λίγοι. Όντως οι άνθρωποι θέλησαν έναν καινούργιο κόσμο. Αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δεν μπορούμε να τα αρνηθούμε όλα αυτά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να βαπτιστούμε σε αυτό! Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιορτάζουμε την ελευθερία με την ελευθερία του Πολυτεχνείου, χωρίς να ξέρουμε τι ήταν δικτατορία. Η παλιότερη γενιά δεν έκανε τον κόπο να τα δείξει», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Το πρώτο ψώνιο είναι της πολιτικής»

Στην συνέχεια ο αγαπημένος καλλιτέχνης, επεσήμανε: «Ζήσαμε μια δικτατορία που ήταν μια φρικτή περίοδος, όχι τόσο στα οικονομικά, όσο στην αισθητική και στην παιδεία. Από εκείνη την περίοδο θυμάμαι έναν κόσμο στείρο, ένα σχολείο δεσποτικό που δεν αποκάλυπτε κάτι και μερικές εξαιρέσεις δασκάλων που έκαναν την διαφορά. Ζήσαμε αυτά τα 7 χρόνια, που ήταν καταλυτικά για να μας πάνε πίσω, σε μια περίοδο που η Ευρώπη ανθούσε και δεν έχουμε κάνει ακόμα την αποτίμηση “γιατί ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι και επέβαλαν συνθήκες στρατοπέδου σε μια χώρα. Τι τους γέννησε και τι τους επέτρεψε να το κάνουν αυτό”. Αντ΄αυτού καθόμαστε και βάζουμε διάφορα φλάμπουρα και λέμε διάφορες ανοησίες, ενώ δεν κοιτάμε γιατί έγινε, ώστε να μην το ξαναζήσουμε».

Και συμπλήρωσε: «Κατά την γνώμη μου συνέβη για την επιπολαιότητά μας. Για τον λαϊκισμό και για κάτι άλλο, για το ψώνιο των πολιτικών. Γιατί η πολιτική είναι πολύ μεγάλο ψώνιο. Οι καλλιτέχνες δεν είναι τίποτα. Το πρώτο ψώνιο είναι της πολιτικής».

Πηγή: NewsBreak.GR