Η επαρχία Jiangsu της Κίνας προσελκύει όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρίες

300

Ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών στο Taicang, στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας έφτασε τις 500 καθώς ο Όμιλος Beumer εγκαταστάθηκε εκεί νωρίτερα φέτος.

Τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, η Taicang εκμεταλλεύτηκε με συνέπεια επιχειρηματικές ευκαιρίες με τις γερμανικές εταιρείες που εδρεύουν εκεί και δημιούργησε ένα βέλτιστο επιχειρηματικό περιβάλλον για αυτές και οι επιτυχίες της έχουν αναγνωριστεί από τις αρχές και στις δύο χώρες.

Τον Νοέμβριο του 2008, το Taicang ονομάστηκε «Βάση Σινο-Γερμανικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας» από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας.

Γιατί μπορεί αυτή η πόλη σε επίπεδο κομητείας να προσελκύσει πολλές γερμανικές εταιρείες για να εγκατασταθούν και να ευδοκιμήσουν εκεί;

Το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρει η Taicang είναι ένα από τα μυστικά της ελκυστικότητας της πόλης. Οι “σχολαστικές κρατικές υπηρεσίες” και η “ανεμπόδιστη επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων” είναι οι πιο συχνά αναφερόμενοι όροι από τις γερμανικές επιχειρήσεις στο Taicang όταν μιλούν για το επιχειρηματικό κλίμα της πόλης.

Ο Jan Assmann, γενικός διευθυντής της εταιρείας Taicang του Bernstein, κορυφαίου προμηθευτή βιομηχανικής ασφάλειας και τεχνολογίας περιβλημάτων από τη Γερμανία, ζει στο Taicang για σχεδόν 20 χρόνια. Είπε στην People’s Daily ότι η κυβέρνηση του Taicang έχει παράσχει άφθονες ευνοϊκές πολιτικές για τις γερμανικές επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον εκεί γίνεται όλο και καλύτερο.

Πιστεύει ότι οι γερμανικές εταιρείες που συρρέουν στο Taicang έχουν δημιουργήσει ένα φαινόμενο cluster. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων που εγκαθίστανται στην πόλη έχουν προσελκύσει κατασκευαστές εργαλειομηχανών, οι οποίοι στη συνέχεια προσέλκυσαν κατασκευαστές καλουπιών. Με αυτόν τον τρόπο, η Taicang έχει δημιουργήσει σταδιακά μια βιομηχανική αλυσίδα και μια αλυσίδα εφοδιασμού με επίκεντρο τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τις εργαλειομηχανές, είπε ο Assmann.

Το Γερμανικό Κέντρο Taicang ιδρύθηκε στην πόλη το 2016, το οποίο παρέχει επιχειρηματικές υπηρεσίες  για σχεδόν 50 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Γερμανία.

«Μας προσέλκυσε το εξαιρετικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Taicang και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που παρέχει η κυβέρνηση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του κέντρου Marieke Bossek.

Σύμφωνα με τον Bossek, η Taicang High-Tech Industrial Development Zone έχει αναθέσει έναν ειδικό σε κάθε γερμανική επιχείρηση, στον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια όποτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή προκλήσεις.

«Αυτή η αποτελεσματική υπηρεσία μου έχει αφήσει βαθιά εντύπωση», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές εταιρείες στο Taicang ενίσχυσαν τις στρατηγικές τοπικής προσαρμογής, οι οποίες όχι μόνο προώθησαν τη δική τους ανάπτυξη, αλλά βοήθησαν και στην τυποποιημένη και μαζική παραγωγή τοπικών επιχειρήσεων. Η ταχεία ανάπτυξη των τοπικών προμηθευτών βοήθησε τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Chiron Group, κορυφαίος κατασκευαστής εργαλειομηχανών CNC υψηλής ταχύτητας, θεωρείται «κρυφός πρωταθλητής» σε αυτόν τον κλάδο. Ο όμιλος δημιούργησε ένα εργοστάσιο στο Taicang το 2012 και αργότερα μετέφερε την έδρα του στην Κίνα στην πόλη, δήλωσε ο Willi Riester, επικεφαλής τεχνολογίας της Chiron Machine Tool (Taicang) Co., Ltd.

“Οι εργαλειομηχανές μας απαιτούν εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια και είναι απαραίτητο να διατηρούμε στενή επικοινωνία τόσο με τους ανάντη όσο και με τους επόμενους πελάτες. Χάρη στο φαινόμενο cluster των βιομηχανικών πάρκων Κίνας-Γερμανίας στο Taicang, η αλυσίδα εφοδιασμού εδώ είναι σταθερή, επιτρέποντάς μας να και αποκτήστε γρήγορα εξαρτήματα υψηλής ποιότητας», είπε ο Riester.

Επί του παρόντος, περισσότερες από τις μισές γερμανικές εταιρείες στο Taicang πραγματοποιούν έρευνα και ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, και πάνω από το 90 τοις εκατό των πρώτων Γερμανών έχουν ολοκληρώσει αυξήσεις κεφαλαίου και επέκτειναν την παραγωγή. Η μέση τιμή παραγωγής ανά mu (περίπου 667 τετραγωνικά μέτρα) των γερμανικών εταιρειών έφτασε τα 14 εκατομμύρια γιουάν (1,93 εκατομμύρια δολάρια).

Στα τέλη του 2023, εγκαινιάστηκε επίσημα το New Energy Phase II Factory μιας κατασκευαστικής βάσης του Γερμανού κατασκευαστή ρουλεμάν στοιχείων κύλισης Schaeffler Group.

Ο Matthias Zink, Διευθύνων Σύμβουλος Automotive Technologies του Ομίλου Schaeffler, σημείωσε ότι ο όμιλος έχει επεκτείνει την επένδυσή του στο Taicang 13 φορές, η οποία ανήλθε συνολικά σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια γιουάν. Η Taicang έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις παραγωγής του ομίλου παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Zink.

Τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια συνεργασίας με τη Γερμανία, η τοπική κυβέρνηση του Taicang δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ανταλλαγή μεταξύ κινεζικών και γερμανικών πολιτισμών, παρέχοντας ένα άνετο, καλοφτιαγμένο και βολικό επιχειρηματικό και διαβιοτικό περιβάλλον για τις γερμανικές εταιρείες και τους υπαλλήλους τους.

Για παράδειγμα, η Taicang έχτισε μια οδό Rothenburg, όπου υπάρχουν γερμανικά αρτοποιεία και εστιατόρια σχεδόν παντού.

«Το αστικό τοπίο του Taicang βελτιώνεται συνεχώς και το περιβάλλον έχει γίνει πιο όμορφο», είπε ο Assmann. «Όταν είμαι ελεύθερος, κάνω συχνά μια βόλτα με την οικογένειά μου κατά μήκος της οδού Haiyundi και της οδού Rothenburg».

Το Taicang φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ μπύρας, αγώνες μαραθωνίου, σαλόνια σινο-γερμανών καλλιτεχνών και σινο-γερμανικά τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε τακτική βάση. Έχει κατασκευάσει εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης όπως ένα νηπιαγωγείο σινο-γερμανικής φιλίας, προσελκύοντας έναν αυξανόμενο αριθμό Γερμανών να εγκατασταθούν εκεί.

Μια σειρά πολιτικών που δημοσίευσε πρόσφατα η Κίνα σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της χώρας να επεκτείνει το άνοιγμα σε υψηλό επίπεδο. Εφάρμοσε πέντε νέα μέτρα για να απλοποιήσει τη διαδικασία για τους ξένους υπηκόους που επιδιώκουν να επισκεφθούν την Κίνα, αναθεώρησε την εθνική έκδοση της αρνητικής λίστας για ξένες επενδύσεις και άρει όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση ξένων επενδύσεων στην παραγωγή.

Πρότεινε επίσης 24 συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος ξένων επενδύσεων και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προσέλκυση επενδύσεων και κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος προσανατολισμένου στην αγορά και παγκόσμιας κλάσης που θα διέπεται από ένα υγιές νομικό πλαίσιο. Αυτές οι προσπάθειες χαιρετίζονται από γερμανικές εταιρείες στην Κίνα.

Μια πρόσφατη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών έδειξε ότι οι άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 4,3 τοις εκατό σε ετήσια βάση το 2023, φτάνοντας το υψηλό ρεκόρ των 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,79 δισεκατομμύρια δολάρια).

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα νωρίτερα αυτό το έτος τόνισε ότι πάνω από το 90% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κίνα, με το 54% από αυτές να σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

«Από τότε που εγκαταστάθηκε στο Taicang το 2004, η OASE Living Water (Taicang) Co., Ltd. έχει δει μια συνεχή αύξηση στις πραγματικές επενδύσεις», δήλωσε ο Shen Ya, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

“Τα τελευταία τρία χρόνια, η επιχείρησή μας αναπτύχθηκε με μέση ετήσια ταχύτητα 30%. Στο μέλλον, ο όμιλος θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες στην Κίνα, να αυξήσει τις επενδύσεις στην Κίνα και να εμβαθύνει την παρουσία μας στην κινεζική αγορά”, δήλωσε ο Shen προστέθηκε.

“Η δέσμευση της Κίνας να επεκτείνει το άνοιγμα σε υψηλού επιπέδου έχει μεγάλη απήχηση στις επιχειρήσεις που επενδύουν ξένα. Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει υποτονική, η οικονομία της Κίνας έχει δείξει θετική δυναμική ανάπτυξης. Ελπίζουμε ότι περισσότερες γερμανικές εταιρείες μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και να συνεχίσουν να επενδύουν στην Κίνα», είπε ο Άσμαν.