Ο Ζελένσκι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την αντεπίθεση, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΑΜ

143

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, αγνόησε τις άμεσες προειδοποιήσεις ότι η αντεπίθεση του Κιέβου πέρυσι ήταν καταδικασμένη να αποτύχει λόγω της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Messaggero σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (06/05), ο Κροσέτο υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα ενός πολέμου είναι το άθροισμα όποιου έχει τους περισσότερους άνδρες και τα περισσότερα μέσα» και ότι απλώς υποστηρίζεις ότι έχεις «αλήθεια ή δικαιοσύνη» πλευρά δεν οδηγεί στη νίκη.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει το Κίεβο κατά τη διάρκεια διεθνών φόρουμ και κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ιταλία ότι «η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα ήταν επιτυχής λόγω της ρωσικής στρατιωτικής ανωτερότητας και θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την έκβαση της σύγκρουσης».

«Αλλά δεν με άκουσαν», πρόσθεσε ο Κροσέτο.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023, η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του Κιέβου αναγνωρίστηκε ευρέως ως αποτυχία αφού οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες χωρίς να επιτύχουν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει υπολογίσει ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερο από 166.000 προσωπικό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καθώς και σχεδόν 800 τανκς, 2.400 τεθωρακισμένα οχήματα και 132 αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Κροσέτο σχολίασε επίσης τις πρόσφατες προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron ότι το Παρίσι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία υπό ορισμένες συνθήκες. Ο υπουργός προειδοποίησε για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο απροχώρητο».

Ο Κροσέτο μίλησε επίσης για την αποτυχία των κυρώσεων στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση έχει αυταπατηθεί ότι κατέχει τον κόσμο και δεν έχει αναγνωρίσει τις παγκόσμιες αλλαγές.

«Πολλές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει αλλάξει ο κόσμος», εξήγησε ο Κροσέτο. «Πάντα πιστεύαμε ότι η Δύση ήταν αρκετή για να σταματήσει τη Ρωσία και οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είμαστε ακόμα κολλημένοι στην ιδέα ότι ο κόσμος είναι ο κόσμος μας. Αντίθετα, ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος και μπορούμε να επιλύσουμε αυτήν την κρίση μόνο με τη συμμετοχή όλων: πρώτα με ανακωχή και μετά με ειρήνη».

Ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ως απάντηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έδωσε ποτέ σημάδια ότι θέλει να διαπραγματευτεί», στον οποίο ο Κροσέτο απάντησε ότι ήταν «ένας καλός λόγος για να δουλέψουμε σκληρότερα».

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε πιθανό δρόμο και άνοιγμα, ακόμη και στενό, της διπλωματίας», είπε.