Η μάχη των ιδεών

Γράφει ο Ηλίας Σολωμός*

Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών κατατείνουν στο ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας ομοιάζει με παγωμένη λίμνη. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να απολαμβάνουν της αποδοχής του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι πως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η πρωτοφανής διατήρηση της κυβερνώσας παράταξης σε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά παρά τα συντριπτικά πλήγματα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η απάντηση είναι απλή: ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την μάχη της κοινής λογικής. Το μετριοπαθές και μεταρρυθμιστικό του προφίλ είναι ελκυστικό για μεγάλη μερίδα κεντρώων, ακόμη και κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Η ψηφιακή επανάσταση στο δημόσιο και η άψογη οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού αποτελούν αδιάψευστα αποδείξεις των επιτυχιών που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στον τομέα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, προωθούνται τολμηρές αλλαγές όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο και η ανανέωση του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων (άδεια πατρότητας, δικαίωμα αποσύνδεσης από την τηλεργασία, προστασία μορφών απασχόλησης όπως ο κλάδος της διανομής φαγητού) ώστε να ανταποκρίνονται στο μεταβληθέν εργασιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έχει την ευκαιρία να επιτύχει κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Αυτό δεν είναι άλλο από την ιδεολογική νίκη έναντι της Αριστεράς. Η ιδεολογική ηγεμονία της τελευταίας εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας και την σύγκλιση της με την ομάδα των πλέον ανεπτυγμένων κρατών. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνευ ορίων λαϊκιστική αντιπολίτευση για το εργασιακό νομοσχέδιο, όπως και το νομοθετικό μπλόκο που έστησαν ο Συριζα, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων. Αυτό το τελευταίο είναι και η μεγαλύτερη παραδοχή της ήττας της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα, ο ανομολόγητος φόβος των αριστερών κομμάτων είναι ότι οι Έλληνες που διαμένουν σε προηγμένες καπιταλιστικές χώρες θα τους καταψηφίσουν συμβάλλοντας στο να εξέλθει η χώρα μας από τον βάλτο, για αυτό και εφηύραν δικαιολογίες περί φόβου αλλοίωσης του εκλογικού σώματος κλπ.

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η έλευση των πρώτων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των τουριστικών ροών που αναμένεται το φετινό καλοκαίρι είναι ορισμένοι μόνο από τους παράγοντες που προμηνύουν θετικές εξελίξεις και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, η στόχευση προς την πράσινη οικονομία και το εξαιρετικά επεξεργασμένο ελληνικό σχέδιο για το που θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς, κάτι που αποτυπώνεται στα spreads των ελληνικών ομολόγων που αυτή τη στιγμή σημειώνουν την μικρότερη από το 2008 απόκλιση από τα αντίστοιχα του γερμανικού δημοσίου.

Συμπερασματικά, σε πείσμα όσων επιθυμούν η χώρα να παραμείνει σε στασιμότητα, αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει το θάρρος οδηγήσει την χώρα προς το μέλλον. Ο μόνος της αντίπαλος είναι ο κακός της εαυτός και το ναρκοθετημένο έδαφος που παρέλαβε από τον Σύριζα, με πιο τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα τον νόμο Παρασκευόπουλου μέσω του οποίου έχουν αποφυλακιστεί επικίνδυνα στοιχεία που πρωτοστατούν στην έξαρση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, τίποτα δεν μπορεί να απειλήσει άμεσα το πολιτικό της κεφάλαιο με δεδομένο ότι είναι ήδη εμφανές ότι έχει αρχίσει να κερδίζει την μάχη των ιδεών. Στο χέρι της είναι αυτό το έργο να ολοκληρωθεί.

*Δημοσιογράφος και μεταπτυχιακος φοιτητής διεθνών σχέσεων.