Ή με τα Σκόπια, ή με τον Eastmed

240

Γράφει ο Χρήστος Μυτιλινιός

Προ ολίγων ημερών, υπεγράφη μια ιστορικής σημασίας συμφωνία στο Ζάππειο.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θεμελιώνει και ισχυροποιεί τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα την καθιστά ρυθμιστικό παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, ήταν η πένα αισιοδοξίας που περίμενε αυτή η χώρα από την ένταξή της στο πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα. Μία νότα ελπίδας που αναμένεται να αποφέρει οφέλη που δεν είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε στο παρελθόν, λόγω της ανάμεικτης και οικτρής διπλωματίας του παρελθόντος. Μιας διπλωματίας που προσπαθούσε να το παίξει σε διπλό και τριπλό ταμπλό άσκοπα, μη δηλώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της για συμμαχίες. Ανήκε στο ΝΑΤΟ, και την ίδια στιγμή, έβριζε το ΝΑΤΟ, ξεχνώντας ότι έκανε μια φορά το τραγικό λάθος να αποχωρήσει.

Θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια, να βλέπουμε τη χώρα μας να πηγαίνει από διπλωματική αποτυχία σε διπλωματική αποτυχία, κυρίως όταν επρόκειτο για τους φίλους μας τους Τούκρους. Κακά τα ψέμματα και ας μη γελιόμαστε. Προφανώς και υπήρξαν διπλωματικοί ελιγμοί και επιτυχίες, αλλιώς δεν θα υπήρχε χώρα σήμερα για να συζητάμε. Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από δάκτυλό μας.

Και το αποκορύφωμα της διπλωματικής μας απογοήτευσης, ήλθε βέβαια στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκεί είδαμε τη μεγαλύτερη διπλωματική ήττα της χώρας στη Μεταπολίτευση. Όνομα, εθνικότητα και γλώσσα παραχωρήθηκαν στα Σκόπια χωρίς δεύτερη σκέψη. Βέβαια εκεί δεν ευθύνονται λάθος χειρισμοί διπλωματικοί μπορεί να πει κάποιος, αλλά καθαρά η ιδεολογία των αγαπητών μας αριστερών. Όμως η διπλωματία επηρεάζεται από την ιδεολογία και τα αποτελέσματα είναι αρκετές φορές αντίστοιχα, όπως αυτό.

Μετά λοιπόν την τεράστια διπλωματική ήττα της χώρας στο Σκοπιανό, έρχεται η μεγάλη κίνηση του Eastmed. Και βέβαια έρχεται η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει ανερυθρίαστα πως συμφωνεί με τον Eastmed. Και βέβαια δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να μας εξηγήσει πώς γίνεται να συμφωνείς με κάτι που πάγωσες για 4,5 χρόνια. 

Εφόσον συμφωνούν και ενδιαφέρονταν για τον Eastmed, γιατί δεν προώθησαν τίποτα 4,5 χρόνια; 

Δεν πρόλαβαν;

Και πρόλαβαν να «λύσουν» το Σκοπιανό;

Όχι λοιπόν, δεν ετίθετο θέμα χρόνου. Ετίθετο μόνο θέμα προτεραιοτήτων και προτιμήσεων. Δεν έκαναν βήμα για τον Eastmed, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν τα πάντα στα Σκόπια και αδράνησαν πλήρως 4 χρόνια που η Τουρκία προμήθευε τη Λιβύη, ενώ είχαν τη γνώση από τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Δεν ασχολήθηκαν με τίποτα που θα ισχυροποιούσε την Ελλάδα στην περιοχή. Ασχολήθηκαν μόνο με τη μοιρασιά της εξουσίας και της αίγλης.

Τέρμα η κοροϊδία.

Ή με τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορείς να συντάσσεσαι, ή με τη Συμφωνία του Ζαππείου.

Ή με τα Σκόπια, ή με τον Eastmed.

Ή με τη μιζέρια, ή με την πρόοδο!