Η Μελόνι αφαιρεί την λέξη «άμβλωση» από τη δήλωση της G7

215

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται ότι κατάφερε να καταστείλει με επιτυχία ένα στοιχείο μιας αμφιλεγόμενης δήλωσης της G7, αφαιρώντας τη λέξη «άμβλωση» από το τελικό κείμενο της ομάδας κατά τη φετινή συνάντηση των ηγετών του οργανισμού.

Η κίνηση αυτή φάνηκε να αποσκοπεί στην εκτόνωση ενός ζητήματος που κινδύνευε να αποσπάσει την προσοχή από τη σύνοδο κορυφής υψηλού προφίλ που διοργανώνει στην πατρίδα της.

Η Ιταλία κατέχει την τρέχουσα προεδρία της G7 και η Meloni προεδρεύει στη συνάντηση των επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου της G7 στις 13-15 Ιουνίου στη νότια πόλη Μπάρι της Ιταλίας.

Ένας ανώτερος Ιταλός διπλωμάτης επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η λέξη «άμβλωση» δεν θα εμφανιστεί στο τελικό ανακοινωθέν.

Όσον αφορά την άμβλωση, οι υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Μελόνι ήθελε να αποφύγει να προσβάλει τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής και προήδρευε ενός πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπριγκίντα δήλωσε στην ημερήσια εφημερίδα με έδρα τη Ρώμη Domani: «Δεν ξέρω αν ήταν κατάλληλο για μια G7 στην οποία συμμετέχει και ο Πάπας».

«Εάν επέλεξαν να μην το συμπεριλάβουν, πρέπει να υπάρχει λόγος και μάλιστα ένας λόγος περισσότερο από αποδεκτός», πρόσθεσε.

Το θέμα των αμβλώσεων κινδύνευε να αποσπάσει την προσοχή από μια θριαμβευτική κατά τα άλλα σύνοδο κορυφής της G7 για τη Μελόνι, η οποία μετά τις ευρωεκλογές ενίσχυσε το ποσοστό ψήφων του κόμματός της.

Άλλοι ηγέτες της G7, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, δέχονταν πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό τους.

Η Γαλλία και ο Καναδάς είχαν πιέσει σκληρά για μια ρήτρα στην τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G7, η οποία ανέφερε ότι τα μέλη θα εγγυηθούν την πρόσβαση σε “ασφαλείς και νόμιμες” αμβλώσεις, καθώς και την περίθαλψη μετά την άμβλωση.

Ο Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό θα προτιμούσαν η G7 να κάνει μια πιο ισχυρή δήλωση για τις αμβλώσεις από αυτή που έκαναν οι ηγέτες της πέρυσι στη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία.

Ο Μακρόν κλιμάκωσε τη μάχη στις 13 Ιουνίου, όταν, μιλώντας σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο, είπε: «Γνωρίζετε τη θέση της Γαλλίας, η οποία έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της», προσθέτοντας: «Δεν έχετε τις ίδιες ευαισθησίες στη χώρα σας».

Η Μελόνι επέπληξε τον Μακρόν για τη δήλωση αυτή, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι βαθύτατα λάθος, σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί, να κάνεις προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο φόρουμ όπως η G7».

Στις 30 Ιουνίου ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά από μια κακή εμφάνιση στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άλλα μέλη της G7, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, προτίμησαν απλώς να επαναλάβουν τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο τελικό ανακοινωθέν πέρυσι παρά να δώσουν μια αμφιλεγόμενη πολιτική μάχη για την ενίσχυσή της.

Ο Μπάιντεν επιθυμούσε να δει κάποια αναφορά στις αμβλώσεις, καθώς η εγχώρια εκστρατεία επανεκλογής του περιελάμβανε μια δέσμευση για την επαναφορά του νόμιμου δικαιώματος σε αυτές στις ΗΠΑ.

Η πολιτική στροφή της Μελόνι προς το κέντρο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας περιλάμβανε τη διατήρηση μιας πιο συντηρητικής στάσης σε κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και η ομοφυλοφιλία, με σκοπό να καθησυχάσει το κόμμα της, Fratelli d’Italia στο εσωτερικό.

Η Ιταλία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 1978, βάσει του νόμου 194. Παρόλα αυτά, περίπου τα δύο τρίτα των γυναικολόγων αρνούνται να τις πραγματοποιήσουν. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος στις νότιες περιοχές, όπως η Σικελία και το Αμπρούτσο.

Οι ηγέτες της G7, στην τελική τους δήλωση από την περσινή σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα, εξέφρασαν την «πλήρη δέσμευσή» τους για «ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και φροντίδα μετά την άμβλωση».

Είπαν επίσης ότι «καταδικάζουν σθεναρά όλες τις παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των γυναικών, των κοριτσιών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχηγοί κυβερνήσεων της G7 θα επαναλάβουν «τις δεσμεύσεις που εκφράστηκαν στο τελικό ανακοινωθέν της G7 στη Χιροσίμα», χωρίς όμως να αναφέρουν τη λέξη «άμβλωση».

Το κείμενο συνεχίζει λέγοντας ότι οι ηγέτες θα εργαστούν για την «καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους».

Αυτό πιθανότατα θα κατευνάσει τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Πάπα. Ωστόσο, μέλη της αριστερής αντιπολίτευσης της Ιταλίας Partito Democratico επέκριναν την Μελόνι για την αφαίρεση της συγκεκριμένης αναφοράς στις αμβλώσεις.

«Ενώ η G7 υπό ιταλική ηγεσία αφαιρεί τη λέξη ‘άμβλωση’ από το τελικό έγγραφο, 20 εκατομμύρια Ευρωπαίες γυναίκες δεν μπορούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους ελεύθερα, με ασφάλεια και δωρεάν», δήλωσε η βουλευτής της Τοσκάνης Λάουρα Μπολντρίνι στο Χ.

Το θέμα αυτό κινδύνευε να υπονομεύσει τις ελπίδες της Μελόνι να χρησιμοποιήσει τη συγκέντρωση της G7 για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας. Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται πριν από την επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασίσουν ποιοι θα καλύψουν τους κύριους ρόλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι παρέμεινε υποψήφιος για την προεδρία του Συμβουλίου. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα ήταν επίσης πιο δημοφιλής υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη σημερινή κάτοχο του αξιώματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της G7 στη νότια πόλη Μπάρι «δεν ήταν μια τυχαία επιλογή», δήλωσε η Μελόνι, αλλά έδειξε ότι «η G7 υπό την ιταλική προεδρία θέλει να ενισχύσει τον διάλογό της με τα έθνη του παγκόσμιου Νότου». Η ίδια επιθυμεί διακαώς η ΕΕ να συνάψει περισσότερες συνεργασίες με τους ηγέτες της Βόρειας Αφρικής για τον περιορισμό της μετανάστευσης προς τη Νότια Ευρώπη.

Πηγή: NewsFire.GR