Η μοναξιά κάνει κακό στην καρδιά

275

Η μοναξιά κάνει κακό στην καρδιά και είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroHeartCare 2018.

Η έρευνα δείχνει ότι το αίσθημα της μοναξιάς είναι ισχυρό προγνωστικό εργαλείο κακού αποτελέσματος από το να ζει κανείς πράγματι μόνος, είτε πρόκειται για άνδρες, είτε για γυναίκες.

«Η μοναξιά είναι κυρίαρχη σήμερα αφού, περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι εν αντιθέσει με το παρελθόν. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν είχε μελετηθεί ο συσχετισμός σε διαφορετικές μορφές της καρδιαγγειακής νοσηρότητας», εξήγησε η Ανν Βινγκααρντ Κριστενσεν, συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Κέντρο Καρδιάς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη εστίασε στο κατά πόσο το κακό κοινωνικό δίκτυο σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας σε 13.463 άτομα που είχαν ισχαιμική καρδιακή νόσο, αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, ή βαλβιδοπάθεια.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από εθνικά μητρώα και τα συνδύασαν με τη μελέτη DenHeart που είχε συμπεριλάβει όλους τους ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014 από πέντε καρδιολογικά κέντρα της Δανίας και είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τον τρόπο ζωής τους και την κοινωνική υποστήριξη που είχαν.

Η τελευταία μετρήθηκε με βάση το αν κάποιος ζούσε μόνος ή όχι αλλά και από ερωτήσεις για το αίσθημα της μοναξιάς.

Το αίσθημα της μοναξιάς σχετίστηκε με κακό αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως του είδους της καρδιακής νόσου από το οποίο έπασχαν και αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο της μόρφωσης, άλλες παθήσεις, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η μοναξιά σχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας στις γυναίκες και σχεδόν διπλάσιο στους άνδρες.

Άνδρες και γυναίκες που ένιωθαν μόνοι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και είχαν σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που δεν αισθάνονταν μόνοι.

«Η μοναξιά είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης πρόωρου θανάτου, χειρότερης ψυχικής υγείας και χαμηλής ποιότητας ζωής στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και μάλιστα ισχυρότερος από το να ζει κανείς μόνος, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες», σημείωσε η η Ανν Βινγκααρντ Κριστενσεν.

Και συμπλήρωσε ότι τα άτομα με κακή κοινωνική υποστήριξη έχουν κακό αποτέλεσμα υγείας διότι κάνουν λιγότερο υγιεινή ζωή, συμμορφώνονται λιγότερο στη θεραπεία και επηρεάζονται περισσότερο από στρεσογόνα γεγονότα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιαγγειακή πρόληψη τα άτομα που είναι απομονωμένα ή δεν έχουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και να αποβιώσουν πρόωρα από στεφανιαία νόσο. Συστήνεται λοιπόν η αξιολόγηση των ψυχολογικών παραγόντων κινδύνου σε άτομα με εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο και σε όσους κινδυνεύουν να την εκδηλώσουν.

 

Πηγή: in.gr