Η Ουκρανία αποφάσισε να στείλει και κατάδικους στο μέτωπο ελλείψει εθελοντών

142

Καταδίκους επιστρατεύει η Ουκρανία για να πολεμήσουν στο μέτωπο, βλέποντας τις απώλειές της σε έμψυχο δυναμικό να μεγαλώνουν διαρκώς κατά τη διάρκεια των σφοδρότατων συγκρούσεων με τη Ρωσία.

Μάλιστα, η εν λόγω απόφαση επισημοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 8/5, βάση νόμου που ψήφισε το ουκρανικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιτρέπει την επιστράτευση ορισμένων κατηγοριών καταδίκων. «Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιστρατευθούν», ξεκαθάρισε ο Ουκρανός βουλευτής Ολέξιι Χοντσαρένκο, μέσω ανάρτησης του στο Telegram.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι κατάδικοι που κατατάσσονται στον στρατό, θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν χάρη. Αντιμέτωπο και με σοβαρή έλλειψη εθελοντών στρατιωτών, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου, το Κίεβο εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, και διεύρυνσης του ορίου ηλικίας όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.

Σημειώνεται πως η Ρωσία, έχοντας επίσης υποστεί σοβαρές απώλειες στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει ήδη αποφασίσει να στρατολογήσει εγκληματίες για να πολεμήσουν στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο που διεξάγεται στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, εκείνοι που θα υπογράψουν σύμβαση, θα απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες μετά τη λήξη της σύμβασής τους ή εφόσον παρασημοφορηθούν για τις πολεμικές τους ικανότητες.