Τούρκος ιμάμης ήταν αυτός που μαχαίρωσε Ισραηλινό αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ

119

Ένας Τούρκος ιμάμης στις 30 Απριλίου, μαχαίρωσε πισώπλατα έναν Ισραηλινό συνοριακό αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν.

Ο συνοριακός αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.

Η ισραηλινή αστυνομία αναγνώρισε τον δράστη ως έναν 34χρονο Τούρκο υπήκοο, τον Hassan Saklanan, ο οποίος εργαζόταν ως ιμάμης στη νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας Urfa (σύμφωνα με την τουρκική Cumhuriyet) και επισκεπτόταν την Ιερουσαλήμ με τουριστική βίζα, ενώ ήταν μέλος επίσημης αντιπροσωπείας που οργανώθηκε από το Υπουργείο Θρησκευμάτων της Τουρκίας.

«Ένας τρομοκράτης οπλισμένος με μαχαίρι έφτασε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ… ακολούθησε τον αστυνομικό και τον μαχαίρωσε», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.

Αναφορές σε εβραϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια «αθόρυβη» επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Ιερουσαλήμ —ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη— την τελευταία δεκαετία.

Αυτό, όπως έγραψε το jewishpress.com, περιλαμβάνει μια αύξηση των αναφορών για συμμετοχή Τούρκων σε αναταραχές στο Όρος του Ναού (Temple Mount, ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ).

Πιστεύεται ευρέως ότι αυτά τα άτομα υποστηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, οι Άραβες αναφέρονται στην πρακτική αυτή ως «Τουρισμός Τζιχάντ».