Το TikTok μηνύει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να μπλοκάρει πιθανή απαγόρευση

419

Το TikTok, μια διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας βίντεο, και η κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance υπέβαλαν την Τρίτη νομική προσφυγή κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με έναν νόμο που αναγκάζει την ByteDance να πουλήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή ή να αντιμετωπίσει μια πανεθνική απαγόρευση στη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok τον περασμένο μήνα μετά την ψήφισή του από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

«Το Κογκρέσο έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα ξεχωρίζοντας και απαγόρευσε ρητά το TikTok: ένα ζωντανό διαδικτυακό φόρουμ για προστατευμένη ομιλία και έκφραση που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς για τη δημιουργία, την κοινή χρήση και την προβολή βίντεο μέσω του Διαδικτύου», ανέφερε η TikTok στην αναφορά που κατατέθηκε στο Εφετείο για την Περιφέρεια της Κολούμπια, προσθέτοντας ότι «Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο έχει θεσπίσει νόμο που υποβάλλει μια ενιαία, ονομαζόμενη πλατφόρμα ομιλίας σε μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε ένα μοναδικό διαδικτυακό κοινότητα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως».

Το TikTok επεσήμανε στην αναφορά ότι ο νόμος – ο νόμος περί προστασίας των Αμερικανών από ελεγχόμενες εφαρμογές από ξένους εχθρούς – είναι αντισυνταγματικός.

Ο νόμος δίνει στην ByteDance την δυνατότητα για να πουλήσει το TikTok 270 ημέρες  σε μη Κινέζο αγοραστή, με δυνατότητα παράτασης 90 ημερών εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ το κρίνει απαραίτητο.

«Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει επιλογή», είπε το TikTok, σημειώνοντας ότι η «κατάλληλη εκποίηση» που απαιτεί ο νόμος για να επιτρέψει στην TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες απλά δεν είναι δυνατή: ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά.

Η απαγόρευση του TikTok, επικαλούμενη αβάσιμες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια λόγω της ιδιοκτησίας του από την Κίνα, έχει προκαλέσει εκτεταμένη κριτική από διάφορες πλευρές τόσο εντός όσο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους ανθρώπους να αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από την καταστολή της δημοφιλούς εφαρμογής από την Ουάσιγκτον και να εγείρουν ανησυχίες για συνταγματικά δικαιώματα και παραβιάζεται η αρχή του θεμιτού