Η στιγμή που ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος οδηγείται στη φυλακή μετά την ετυμηγορία για ισόβια

449

Το ψυχρό και ανέκφραστο ύφος, που τον διέκρινε όταν οδηγήθηκε στο εδώλιο για την απολογία του, έχει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και μετά την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν – έχοντας ήδη πια κριθεί ένοχος-  κατευθύνεται στη φυλακή για να περάσει εκεί τα επόμενα χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία της γυναίκας του.

Η εικόνα για την τιμωρία του συζυγοκτόνου είναι πια ξεκάθαρη. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επιβάλλεται ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών.

 

Ύστερα από την τελική ποινή από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς, τη θανάτωση του σκύλου της οικογένειας αλλά και για τα άλλα δυο πλημμελήματα που του αποδόθηκαν (ψευδή κατάθεση κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή καταγγελία), ο καταδικασθείς πιλότος οδηγείται στο κελί όπου θα περάσει τα επόμενα χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που μεταφέρεται στη φυλακή για να βρεθεί πίσω από τα σίδερα αφού έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ η εισαγγελία δεν του έχει αναγνωρίσει ελαφρυντικά για το ειδεχθές έγκλημα.

Ο Αναγνωστόπουλος οδηγείται προς τη φυλακή, ενώ νωρίτερα η απολογία του, στην οποία ήταν εμφανής η θεατρικότητα και ο κυνισμός, δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές.

Ισόβια ζήτησε η εισαγγελέας

Νωρίτερα, η εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. «Δεν υπάρχει πιο δίκαιη ποινή, πιστεύω» είπε.

Για την κακοποίηση του ζώου, της Ρόξυ, του σκυλιού της οικογένειας, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και χρηματική ποινή 400 μονάδων, επί 50 ημερησίως. Για την τρίτη πράξη, αυτή της ψευδούς κατάθεσης, η εισαγγελέας ζήτησε φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 260 μονάδων επί 10 ευρώ ημερησίως. Και για το τελευταίο πλημμέλημα, η εισαγγελέας ζήτησε φυλάκιση ενός έτους.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Ο 33χρονος κατηγορούμενος είχε ζητήσει να του αναγνωστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Ωστόσο, το δικαστήριο, δεν του τα αναγνώρισε, όπως είχε προτείνει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας.

Η πρόεδρος ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης αιτιολογία για αυτή την απόφαση, πλην όμως όπως είπε για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ακόμη, το δικαστήριο συνεκτίμησε και τη στάση του κατηγορουμένου, ότι αγόρασε οικόπεδο στο όνομά του με 50.000 χιλιάδες ευρώ από την οικογένεια του θύματος. «Αυτό δεν αποτελεί μια έντιμη στάση» είπε η πρόεδρος.

Για το δεύτερο ελαφρυντικό, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις 37 ημέρες που ακολούθησαν του εγκλήματος με τη σκηνοθεσία που είχε στήσει ο κατηγορούμενος προκειμένου να πείσει ότι η Καρολάιν έπεσε θύμα ληστών που μπήκαν στο σπίτι τους. «Ένας χρόνος είναι πολύ λίγος για να υπάρξει μεταστροφή του κατηγορούμενου» επισήμανε ακόμη η πρόεδρος. Και προσέθεσε: «Ακόμη, ο κατηγορούμενος δεν μας προσκόμισε έγγραφο ότι μέσα στις φυλακές δεν διέπραξε κάποια πράξη».

Άκουσε την απόφαση χωρίς να αντιδράσει

Είχε προηγηθεί η κήρυξη της ενοχής του ομόφωνα από το  Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.  Ο κατηγορούμενος άκουσε την απόφαση δικαστών και ενόρκων χωρίς να αντιδράσει. Ακόμη το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης ώστε να μην συνεκτιμηθεί η κατάθεση της Ελ. Μυλωνοπούλου, συμβούλου ψυχικής υγείας, η οποία παρακολουθούσε το ζευγάρι.

Συγκεκριμένα, ο 33χρονος πιλότος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς δηλαδή να του αναγνωριστεί βρασμός ψυχικής ορμής όπως ζητούσε, για κακοποίηση ζώου αλλά και για τα άλλα δυο πλημμελήματα που αντιμετωπίζει – ψευδή καταγγελία και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.

Δύο ελαφρυντικά ζητά ο Αναγνωστόπουλος

Μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης του δικαστηρίου, επί της ενοχής του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου όπως κατηγορείται, η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου. Η εισαγγελέας, ωστόσο, ζήτησε τα ελαφρυντικά αυτά να μην χορηγηθούν στον κατηγορούμενο. Αυτή την ώρα το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη για να αποφασίσει.

«Είναι ένας άνθρωπος που έχει συνετιστεί, εργάζεται στη φυλακή» ανέφερε στο ακροατήριο η υπεράσπιση. Μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι του 33χρονου, αναφέρθηκαν σε εργατικότητα του κατηγορούμενου αλλά και στα πολλά πτυχία, που όπως είπαν, διαθέτει.

«Είναι ένας άνθρωπος που άλλα άτομα τα οποία τον έχουν γνωρίσει, τον έχουν χαρακτηρίσει, επιμελή, εργατικό με αισθήματα αγάπης για τους ανθρώπους και τα ζώα. Ήταν ένα παράδειγμα ευγένειας και εργατικότητας» τόνισαν ακόμη οι συνήγοροι υπεράσπισης και πρόσθεσαν: «Ήταν δίπλα στην Καρολάιν μέχρι την ημέρα που συνέβη αυτό που συνέβη. Στέκονταν δίπλα της με ήρεμο τρόπο και υποστηρικτικό».

Να μην χορηγηθούν ελαφρυντικά, ζήτησε η εισαγγελέας

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας, τόνισε: «Πράγματι η πορεία του μέχρι την τέλεση του εγκλήματος μπορεί να έδειχναν έναν άνθρωπο που θα συνέχιζε καταπληκτικά τη ζωή του (….) Όμως τι να το κάνω εγώ να ακούω ότι έκανε ασφαλιστήριο στην γυναίκα του, αλλά μετά τη σκότωσε. Χάνεται το μέτρο…». Επικαλούμενη και τη νομολογία, η εισαγγελέας ανέφερε «πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις» και συγκεκριμένα του σύννομου βίου. «Το θεωρώ αδιανόητο», είπε, «το δικαστήριο να στηρίξει το δικαστήριο ελαφρυντικές περιστάσεις μέχρι τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, δεν έχει κανένα έρεισμα».

Επιπλέον, στην αγόρευσή της για το θέμα των ελαφρυντικών, η εισαγγελέας ανέφερε: «Το στοίχημα είναι να μη χάνεται το μέτρο. Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά τον χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, πρέπει να σταθμίσουμε και αλλά πράγματα. Είχε μια εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή να λέμε τα εγκλήματα που τέλεσε ήταν μια “παραφωνία” στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;».