Ιαπωνία, ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G-7 για την ενίσχυση των δεσμών

Οι ηγέτες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση στη Χιροσίμα αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τον συντονισμό και να ανταποκριθούν στις κοινές προκλήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της Νότιας Κορέας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται να συζητήσουν “μέτρα στρατηγικού συντονισμού” για την αναβάθμιση της συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση “κοινών προκλήσεων”, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας, των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε ο Κιμ Ταε Χιο, κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προεδρικού γραφείου, σε ενημέρωση την Κυριακή.

Η ανακοίνωση της συνάντησης ακολουθεί την πρόσφατη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, κατά την οποία οι ηγέτες των δύο συμμάχων των ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη Βόρεια Κορέα και να επιβάλουν μια συμφωνία για την επίλυση των ιστορικών διαφωνιών τους.

Οι Γιουν και Κισίντα αναγνώρισαν κατά τη συνάντηση στη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας που θέτει η Βόρεια Κορέα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης μεταμέλεια για τις κακουχίες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας της Ιαπωνίας στην κορεατική χερσόνησο από το 1910-1945 και εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Νότια Κορέα.

Ο Γιουν είναι ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την Ασία, η οποία περιλαμβάνει την πρωτοβουλία του Μπάιντεν για την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα διευρύνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές 23 τύπων προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, οι εμπορικοί της αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν στοχεύουν ειδικά στην Κίνα.

Η λεπτή εξισορρόπηση με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, την Κίνα, παραμένει μια σύνθετη πρόκληση για τους συμμάχους των ΗΠΑ και δοκιμάζεται καθώς οι ΗΠΑ και το Πεκίνο αντιδικούν για μια σειρά θεμάτων, από την τεχνολογία μέχρι τις φερόμενες κινεζικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες και τη συνεργασία της Κίνας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Χιροσίμα, ο Γιουν αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία σε μια συνάντηση που διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει ηγέτες από χώρες που δεν είναι μέλη της G-7, σύμφωνα με τον Κιμ. Σύμφωνα με τον Κιμ, είναι πιθανό να συζητηθεί μια σειρά θεμάτων, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη της ενέργειας.

Ο Γιουν και ο Κισίντα θα επισκεφθούν πιθανότατα το μνημείο των θυμάτων της ατομικής βόμβας της Κορέας στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, είπε.