Ηχηρή παρέμβαση Μενέντεζ: “Η Τουρκία, απειλή για τη σταθερότητα”

304

Σε ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας προέβη ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Μίλησε μάλιστα για συνέπειες εις βάρος της Aγκυρας, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σαφείς στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«H Τουρκία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα. Η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη με θέμα τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον Ερντογάν, δεν είναι οι σχέσεις που προσδοκούσαμε για την περίπτωση της Τουρκίας. Θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ανάμεσα στις οποίες και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Επιπλέον, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ο Ερντογάν θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ομιλία του Eλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας πως ήταν μια ομιλία με μεγάλη επιρροή, η πρώτη ιστορικά από Eλληνα ηγέτη. «Είδα με μεγάλη χαρά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς να τον χειροκροτούν μαζί δίπλα δίπλα», σχολίασε το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Κύπρος

Ο κ. Μενέντεζ, υπενθύμισε ότι παραμένει η εκκρεμότητα της «παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο» και σημείωσε ότι το Κογκρέσο εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο Μπάιντεν για την πλήρη εφαρμογή της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού της συστήματος. «Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας άξιος εταίρος. Απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων πριν ακόμη λάβει αυτή την απόφαση η Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1. Χαρακτήρισε δε «ισχυρότερες από ποτέ» τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο με συμβολή στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του τομέα LNG. Ερωτηθείς για την προοπτική κατασκευής του αγωγού EastMed, τοποθετήθηκε ως εξής: «Αν είναι οικονομικά βιώσιμος, θα πρέπει να εξεταστεί. Προσωπικά πάντως είμαι ένθερμος υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ως προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι υπενθυμίζει τη σημασία συμμαχιών πάνω στη βάση κοινών αξιών ελευθερίας, δημοκρατίας και κανόνων δικαίου και εξέφρασε την άποψη ότι το Κρεμλίνο θα αποκλιμακώσει την επιθετικότητά του μόνο όταν θα νιώσει ασφυκτικό τον οικονομικό κλοιό των κυρώσεων.