Κατά πόσο μπορεί ο Μακρόν να εφαρμόσει την ατζέντα του;

195

Κατά πόσο μπορεί ο Μακρόν να εφαρμόσει την ατζέντα του;  Η συζήτηση  που διεξήχθη γύρω από αυτό τα ερώτημα δεν θα μπορούσε να μην εμπεριέχει την παράμετρο των Κίτρινων Γιλέκων, τους λαϊκιστές ηγέτες στην Ευρώπη και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Ένα αουτσάιντερ της γαλλική εξωτερικής πολιτικής κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές αλλά και να έχει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι άνθρωποι είχαν συνεπώς μεγάλες προσδοκίες. Γι’ αυτό το λόγο προέκυψε και η ταχεία πτώση. Είναι πολύ δύσκολο το διακύβευμα, γιατί όταν κάνεις φιλελεύθερη πολιτική  δημιουργείς κινδύνους για τον κόσμο. Από πολιτικής άποψης βρίσκεται σε καλή θέση γιατί το πολιτικό σύστημα δεν έχει ανασυγκροτηθεί για να τον αντιμετωπίσει. Ο Μακρόν έχει ξεπεράσει το χειρότερο κομμάτι της Προεδρίας του και αν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές θα μπορέσει να προχωρήσει. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά την Μέρκελ» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, School of Transnational Governance, European Institute, πρώην Υπουργός Οικονομικών. Στη συνέχεια – αναφερόμενος στον τρόπο που ο Γάλλος Πρόεδρος διαχειρίστηκε το ζήτημα του κράτους -ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερεπως «ο Μακρόν δυσκολεύτηκε να δείξει πως η φιλελεύθερη πολιτική του θα συνοδευτεί από μία πολιτική που θα υποστηρίζει τους ευάλωτους. Καταλαβαίνω από την άποψη επενδύσεων και ενδυνάμωσης οικονομίας το ότι μείωσε του φόρους του πλούτου. Κρίθηκε όμως αρνητικά και ήρθε η κατρακύλα.» 

Πώς αποτιμάται  συνολικά η  υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν πως θα αλλάξει την οικονομία;  Στο ερώτημα που έθεσε ο συντονιστής κ. Iain Begg, Professional research Fellow στο London School of Economics, ο κ. Jean Pisany- Ferry, Senior Fellow, Bruegel απάντησε πως «το σκέλος που έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των πολιτών, να δώσει δηλαδή στους πολίτες τα μέσα και τα εργαλεία να αναπτυχθούν οι ίδιοι, δεν έχει πετύχει. Αυτή η ατζέντα της ενδυνάμωσης δεν έχει γίνει ορατή. Η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον είναι να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτή την ατζέντα ενδυνάμωσης. Οι Γάλλοι επικρίνουν πως οι φορολογικές απαλλαγές ήταν επωφελείς για το 10% του πληθυσμού. Και η φορολογία του άνθρακα ήταν άδικη. Έτσι έχασε τη μάχη της φορολογικής δικαιοσύνης».

Ο κ. Αναστάσιος Χωμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΜΨΑ Α.Ε, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική οικονομία και στο κατά πόσο η Γαλλία  είναι πιο φιλόξενη σήμερα για τις επιχειρήσεις.  «Η Γαλλία δεν ήταν ποτέ αφιλόξενη για τις επιχειρήσεις. Το κακό είναι πως η Γαλλία έχει αρχίσει να χάνει το ατού της, δηλαδή την αξιοκρατία, την παιδεία και την υγεία για όλους. Αυτό άλλαξε και γι’ αυτό το λόγο οι Γάλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι. Είναι δύσκολο για τον Μακρόν να προχωρήσει με τόσο μεγάλες αντιδράσεις. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως αν και δεν προέρχεται από γαλλικό κόμμα, κατάφερε να προσεγγίσει ένα σημαντικό ποσοστό της γαλλική κοινωνίας. Υπάρχει δηλαδή ένα στρώμα της γαλλικής κοινωνίας που συνειδητοποιεί πως η Γαλλία μπορεί να συνεχίσει όπως πριν» κατέληξε.  

Στο ερώτημα εάν η ατζέντα του Μακρόν μπορεί να προσελκύσει και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους , η κα. Christine Ockrent, αρθρογράφος και συγγραφέας σχολίασε πως «αυτές οι ετικέτες ανήκουν στο πολιτικό τοπίο του παρελθόντος και  δεν ισχύουν πια  και αυτό ήταν μέρος της επιτυχίας του Μακρόν». Τόνισε δε πως « το  πρόβλημα είναι πως οι Γάλλοι γνωρίζουν λίγα για την οικονομία.  Το επίπεδο οικονομικής παιδείας είναι χαμηλό και αυτό ισχύει και για εμάς τους δημοσιογράφους»  ενώ  υπενθύμισε πως «τα εργατικά συνδικάτα είναι πολύ αποδυναμωμένα και αυτό δεν βοηθάει να υπάρξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και οικονομικών δυνάμεων.

Θα υποστηρίξει  άραγε η Γαλλία μία ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση; «Δεν έχουμε τραπεζική ένωση, δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ύφεση και εάν και με ποιο τρόπο η ΕΕ θα συνδράμει στην επόμενη κρίση» απάντησε με νόημα ο Jean  Pisany- Ferry, Γάλλος οικονομολόγος, αναλυτής στο European University Institute. «Στα οικονομικά θέματα η Γαλλία θα μπορούσε να πιέσει για μία γρήγορη ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής  Ένωσης.  Προχώρησε όμως μόνο στον ευρω-προϋπολογισμό αλλά δεν έγινε το άλμα που περιμέναμε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στα οικονομικά θέματα εάν δεν βάλουμε μέσα στην ατζέντα τα πολιτικά θέματα. Η Γαλλία έπρεπε να υποχωρήσει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας έτσι ώστε να υποχωρήσει η Γερμανία στα οικονομικά θέματα» σχολίασε από τη μεριά του ο κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου.