Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα ίνα χωρίς τσιπ για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής

324

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Donghua στη Σαγκάη ανέπτυξε έναν νέο τύπο έξυπνης ίνας που μπορεί να επιτύχει λειτουργίες αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής, όπως φωτεινή οθόνη και έλεγχος αφής χωρίς να βασίζεται σε τσιπ και μπαταρίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Παρασκευή 5 Απριλίου και θεωρείται ότι προσφέρει νέες δυνατότητες για την αλλαγή του τρόπου αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Το περιοδικό σημείωσε ότι η επεξεργασία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε υφάσματα είναι δύσκολη επειδή συνήθως απαιτούν άκαμπτες μπαταρίες ή τσιπ, αλλά ο συγγραφέας της έρευνας έδειξε τη δυνατότητα για ασύρματες ψηφιακές αλληλεπιδράσεις με αρκετά απλά παραδείγματα.

Η έρευνα προτείνει τη χρήση του ανθρώπινου σώματος ως αγωγού για την ενεργειακή αλληλεπίδραση. Αυτή η αρχή προωθεί έναν νέο μηχανισμό ενεργειακής αλληλεπίδρασης γνωστό ως «σύζευξη ανθρώπινου σώματος». Με την προσθήκη συγκεκριμένων λειτουργικών υλικών, η ίνα επιτυγχάνει λειτουργίες όπως έλεγχος αφής, φωτεινή οθόνη στο ύφασμα και ασύρματη μετάδοση εντολών.

Η ομάδα εστιάζει στον τομέα των υλικών από ίνες που εκπέμπουν φως εδώ και περίπου πέντε χρόνια. “Σε ένα πείραμα, ανακαλύψαμε κατά λάθος ότι οι ίνες εκπέμπουν φως σε ένα ραδιοφωνικό πεδίο. Με βάση αυτό, προτείναμε έναν νέο τύπο έξυπνης ίνας με «αρχιτεκτονική non-von Neumann*», που ενσωματώνει λειτουργίες όπως η συλλογή ενέργειας, η ανίχνευση πληροφοριών και μετάδοση σε μία μόνο ίνα», δήλωσε ο Hou Chengyi, ερευνητής από την Ομάδα Έρευνας Προηγμένων Λειτουργικών Υλικών στο Πανεπιστήμιο Donghua.

Ο νέος τύπος ινών προσφέρει επίσης άνεση και σταθερότητα. “Μέσω δοκιμών, το βρήκαμε φιλικό προς το δέρμα. Δοκιμάσαμε τη σταθερότητα και την πρακτικότητά του για δύο χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν σχετικά σταθερά”, δήλωσε ο Χου στους Global Times.

Στο μέλλον, ο όμιλος στοχεύει να παράγει ρούχα με έξυπνες ίνες που θα είναι τόσο άνετα στη χρήση και τόσο έξυπνα όσο τα smartphone. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από την πώληση των προϊόντων, όπως η παρεμβολή σήματος και η ανθεκτικότητα και σταθερότητα της ίνας.

*Ο διαχωρισμός των μονάδων μνήμης και επεξεργαστή στην αρχιτεκτονική von Neumann ήταν ένας σοβαρός εννοιολογικός περιορισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακών συστημάτων υπολογιστών.