Κουτεντάκης: Θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί η ευημερία

179

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κ. Κουτεντάκης, δήλωσε ότι όποιο σύστημα συμφωνηθεί για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να τηρεί δυο κανόνες: Να διαχωρίζει στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους υπόλοιπους και να μην εγείρει δημοσιονομικό ρίσκο.

Τόνισε δε πως τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται ωστόσο συνάμα μειώνονται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άρα το ποσοστό των κόκκινων δανείων παραμένει σε 47% του συνόλου των δανείων.

Το νομοσχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας δεν έχει κατατεθεί ακόμα στην Βουλή, εν μέσω ενστάσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι στην πράξη προστατεύονται και κακοπληρωτές.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια υπάρχουν δύο σχέδια, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προβλέπει τιτλοποιήσεις και χορήγηση εγγυήσεων από το Δημόσιο, και της Τράπεζας της Ελλάδος που βασίζεται σε όχημα ειδικού σκοπού (πρακτικά μία «κακή τράπεζα») που θα αποκτήσει μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων.

«Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα. Θέλω να μετριάσω τις προσδοκίες που ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών. Θα πάρει καιρό. Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε. Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα. Εργατικό προσωπικό που έχει μειωθεί ποιοτικά και ποσοτικά – μετανάστευση. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια».

Ο κ. Κουτεντάκης έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να μην πάρει η χώρα τη δόση του ενός δισ. ευρώ από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.