Κυβερνοεπιθέσεις: Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τους χάκερ ξένων κυβερνήσεων

379

Μπορούν να δίνονται πληροφορίες μέσω καναλιού ανώνυμης πρόσβασης.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι προσφέρουν έως 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό χάκερ που εργάζονται για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων και βάζουν στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «ορισμένες κακόβουλες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, που έχουν στόχο κρίσιμης σημασίας υποδομές των ΗΠΑ, παραβιάζουν τον CFAA (Νόμος περί Απάτης και Κατάχρησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών)».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε μάλιστα κανάλι ανώνυμης πρόσβασης στον λεγόμενο Σκοτεινό Ιστό, στο οποίο μπορούν να συνδέονται οι υποψήφιοι πληροφοριοδότες μέσω του ασφαλούς browser Tor, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και ανωνυμία τους.

H ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε την εταιρεία μεταφοράς καυσίμων Colonial Pipeline, με αποτέλεσμα να στεγνώσει από βενζίνη η αγορά της Ανατολικής Ακτής. Η επίθεση ransomware αποδόθηκε σε εγκληματική σπείρα που φέρεται να δρα από το έδαφος της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί η κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία λογισμού διαχείρισης δικτύων SolarWinds, η οποία άφησε εκτεθειμένα τα δίκτυα χιλιάδων επιχειρήσεων και αρκετών αμερικανικών υπουργείων.

Θύμα της επίθεσης έπεσε και η Microsoft, η οποία έκανε λόγο για τη «χειρότερη κυβερνοεπίθεση όλων των εποχών».

Στον απόηχο της επίθεσης, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίζουν τις σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις ως πράξεις πολέμου.