Λιβύη: Συλλυπητήρια της Κομισιόν για τους πέντε νεκρούς Έλληνες – Αποδεσμεύει 5,2 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική χρηματοδότηση

Κομισιόν ΕΕ

Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε η Κομισιόν για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων – τριών στρατιωτικών και δύο διερμηνέων– που ήταν μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη και σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη στήριξη της στη Λιβύη, που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, αποδεσμεύοντας 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση.

 

«Η έκτακτη ανάγκη για τις πλημμύρες στη Λιβύη προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κρατών μελών της ΕΕ, θέτοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ σε δράση επί τόπου. Είναι τραγικό, το γεγονός ότι τα μέλη μιας ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα χθες, Κυριακή, καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν άλλους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους πληγέντες και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει με δήλωσή του ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς.

Επίσης, η Κομισιόν συνεχίζει να παρέχει βοήθεια σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη (Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και μια νέα προσφορά από την Αυστρία) μέσω του Μηχανισμού.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ που αποδεσμεύθηκε σήμερα θα διοχετευτεί στη Λιβύη, μέσω ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται εκεί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη βοήθεια με επίκεντρο τη στέγαση, την υγεία, την τροφή, το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή και την προστασία.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης έχει επίσης αναπτύξει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και έναν αξιωματικό σύνδεσμο για την υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, εκτός από τη διάθεση περιβαλλοντικής εμπειρογνωμοσύνης.

Η βοήθεια σε είδος και άλλη ζωτική υποστήριξη έφτασε ήδη σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.