Μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet καταρρίπτει τα στοιχεία του ΠΟΥ για τη θνησιμότητα από Covid-19!

539

Έρευνα – σοκ που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet αποκαλύπτει ότι τα πραγματικά νούμερα των θανάτων από Covid -19, μπορεί να είναι τριπλάσια από αυτά που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας! 

Δύο χρόνια αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορωνοϊό παγκόσμια πανδημία, νέα έρευνα δείχνει ότι περίπου 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Sars CoV-2. Αυτός ο απολογισμός είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερος από τα στοιχεία του ΠΟΥ που μιλούν για 6 εκατομμύρια επίσημα αναφερόμενους θανάτους από COVID-19 μέχρι το τέλος του 2021.

Περίπου 1,13 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πεθάνει λόγω της πανδημίας, εκτιμούν οι ερευνητές. Συγκριτικά, το τρέχον σύνολο των αναφερόμενων θανάτων από COVID-19 στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 960.000.

Τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο Lancet, βασίζονται στον αριθμό των «υπερβολικών θανάτων» σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές προσδιόρισαν πόσοι επιπλέον θάνατοι σημειώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, μοντελοποιώντας τον αριθμό των «αναμενόμενων» θανάτων σε χρόνια που δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία, σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό που πέθαναν πραγματικά από οποιαδήποτε αιτία.

Η εκτίμηση προηγείται της κορύφωσης της παραλλαγής Omicron σε πολλές χώρες, η οποία οδήγησε σε μεγάλα κύματα θανάτων στις ΗΠΑ και αλλού τους τελευταίους μήνες.

Πολλοί από τους πρόσθετους θανάτους τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να συνδέονται άμεσα με περιπτώσεις COVID-19. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι διάφοροι άλλοι παράγοντες – που κυμαίνονται από την υποαναφορά λοιμώξεων μέχρι το στέλεχος της νόσου στα νοσοκομεία – μπορεί να ευθύνονται για τον άνευ προηγουμένου αριθμό πρόσθετων θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί πόσοι θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από την COVID-19 και πόσοι συνέβησαν ως έμμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας», δήλωσε ο Δρ. μια απελευθέρωση.

Ενώ οι ΗΠΑ συνολικά δεν κατατάσσονται μεταξύ των κρατών με τα χειρότερα ποσοστά υπερβολικής θνησιμότητας στον κόσμο, έχουν έναν από τους μεγαλύτερους συνολικούς αριθμούς “υπερβολικής θνησιμότητας” στη μελέτη. Ο μεγαλύτερος σωρευτικός απολογισμός της πανδημίας προήλθε από την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

«Αυτές οι επτά χώρες αντιπροσώπευαν περισσότερους από τους μισούς υπερβάλλοντες θανάτους παγκοσμίως λόγω της COVID-19 κατά την περίοδο αυτών των 24 μηνών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ορισμένες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων ποσοστών υπερβολικής θνησιμότητας στον κόσμο από την COVID-19.

Για κάθε 100.000 κατοίκους, εκτιμάται ότι σημειώθηκαν 329,7 επιπλέον θάνατοι στο Μισισιπή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο υψηλότερος από οποιαδήποτε πολιτεία. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις της μελέτης, μόνο 21 έθνη ξεπέρασαν τους 300 υπερβάλλοντες θανάτους ανά 100.000 πολίτες.

Περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι του Μισισιπή έχουν πεθάνει από τον COVID-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε πολιτεία.

«Πιστεύω ότι αυτό το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης υπερβαλλόντων θανάτων στην ανάλυση των επιπτώσεων οποιουδήποτε είδους πανδημίας ή επιδημίας όπως αυτή, προκειμένου να έχουμε μια αίσθηση του αληθινού, πλήρους αντίκτυπου», λέει ο Robert Anderson, επικεφαλής του CDC. κλάδος στατιστικών θνησιμότητας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη απηχεί παρόμοια στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί από την ομάδα του Άντερσον, η οποία υπολογίζει τους υπερβολικούς θανάτους σε εβδομαδιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ.

“Βλέπετε για ορισμένες από αυτές τις χώρες, υπάρχουν πολύ λίγοι αριθμοί θανάτων από COVID, αλλά πολύ μεγάλοι αριθμοί υπερβολικών θανάτων. Αυτό δεν πάσχει από σφάλματα στην πιστοποίηση αιτίας θανάτου. Ένας θάνατος είναι θάνατος και είναι πολύ εύκολο να το πούμε αν οι άνθρωποι είναι νεκροί, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο εύκολο να ξεχωρίσεις από τι πέθαναν», είπε ο Άντερσον.

Με βάση δεδομένα έως τον Ιανουάριο του 2022, η εκτίμηση του ίδιου του CDC για τους θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Άλλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον οργανισμό δείχνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι διπλάσιος από αυτόν των επίσημων αναφορών.

Ο τρέχων αριθμός θανάτων του CDC μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένους θανάτους από άλλες καταστροφές που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε ο Άντερσον, όπως η χειμερινή καταιγίδα στο Τέξας που οδήγησε σε εξοντωτικές διακοπές ρεύματος. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των πρόσθετων θανάτων προέρχεται από κρούσματα COVID-19, τα οποία συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου της χώρας.

Ο οργανισμός έχει διαπιστώσει επίσης σημαντικές αλλαγές σε άλλες αιτίες θανάτου τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες μπορεί επίσης να συνδέονται με τον ιό ή τις παράπλευρες επιδράσεις του.

Οι θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό έχουν ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα, ανέφερε ο Άντερσον ως παραδείγματα, καθώς και οι θάνατοι από άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο COVID-19 έχει συνδεθεί τόσο με καρδιαγγειακά όσο και με νευρολογικά ζητήματα, καθώς και με διαταραχή της ικανότητας των γιατρών να φροντίζουν ασθενείς που δεν έχουν COVID-19 κατά τη διάρκεια των κρουσμάτων.

“Έχουμε δει κάποια μείωση στους θανάτους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και αυτό μπορεί να σχετίζεται και με την πανδημία. Αυτοί οι άνθρωποι γενικά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπτώσεις του COVID και επομένως είναι πιθανό να έχουν πεθάνει διαφορετικά χωρίς πανδημία ως αποτέλεσμα της ΧΑΠ», είπε ο Άντερσον.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Άντερσον είπε ότι το CDC σχεδίαζε να συνεχίσει να δημοσιεύει τακτικά νέα δεδομένα.